woensdag 2 maart 2016

Het vervolg op consuminderen is.....

Investeren. En dan komen de volgende uitzoek klusjes om de hoek kijken, en moeilijke keuzes. Keuzes die normaal een bank voor je doet (en waar je dan lekker kritiek op hebben via de eerlijke bankwijzer). Maar stel dat je zelf investeert, dan moet je die keuzes zelf maken. En da's lastiger dan het juiste wasmiddel kiezen, vinnik. Maar lastig wil nog niet zeggen dat het niet slim is om te doen. Toch?

Een tijd geleden besefte ik dat na de aankoop en verkoop er waarschijnlijk een luxeprobleem hier zou gaan komen. Onze spaargelden zijn dan ruim boven de belastingnorm, zelfs als we t nodige aan ons mooie, lieve, schattige, nieuwe huisje hebben gespendeert. En ons kennende, doen we dat ook weer consuminderig, veel zelf, veel uitzoeken.

Spaargeld dus. En gaan we dan een investeringsmeneer inhuren (onder de naam "fondmanager", "vermogensmanager", of hoe al die varianten ook mogen heten die snappen hoe de beurs werkt en jou het risico laten lopen)? Als echte consuminderaar kijken we natuurlijk eerst of we dat zelf kunnen. Zeker als meneer Geldsnor zegt dat best is weggelegd voor normaal intelligente mensen. Boek opgezocht en van de kerstmazzeltjes besteld. Alleen nog even tijd vinden om te lezen, te snappen, en dan eigen plannetje te trekken en uit te voeren. Appeltje, eitje. Toch???

En hier is er eindelijk weer een beetje rust. Fijn. Na nogal wat uitslapen en eindelijk weer eens een boek lezen, en wat crea-bea-en. M'n sjaal is net voor het einde van de winter af, ook leuk!
Nou ja, m'n vijfde breiproject dan, want als ik zenuwachtig ben ga ik breien of haken, en dat liep als een speer deze winter! Wel trots op m'n "sjaaltje" (project nr 3 was dit). Even trots showen hoor:


En met die brei- en haakklussen heb ik wel m'n hoofd hanteerbaar leeg gehouden. Behalve afgelopen maand, toen en op het werk het superdruk was, en bij de club de penningmeester van allerlei zaken bleek te hebben laten liggen, en hier de verhuisklussen goed op stoom waren. Maar we hebben het allemaal gered.

Ik ben al bijna weer helemaal bij in m'n hoofd. Dat merk je ook echt aan mijn totaaaal niet warrige scchrijfstijl he! ;-) .
Maar enniewee. Vandaag alweer rust, en langzamerhand kijk ik ook echt rustig rond zonder gelijk tegen klussen aan te kijken, of formulieren die moeten worden ingevuld, of notities van zaken die nog moeten worden uitgezocht, nagebeld, of wat dan ook. Heerlijk, zo'n "rustig moment"(jahaaa, ik zit al 3 uur stil, en heb pas 1,5 boek uit. Hier mag dus gegniffeld worden)

Belt er een meneer van Boreas Beleggingen of zoiets over die advertentie die ik had aangeklikt. En hij legde het nog even uit:
Je koopt obligaties. Daarmee stort je in een grote pot.  En die pot noemen ze dan een fonds. Met dat fonds worden op de veiling huizen gekocht, zo'n 35% onder de normale marktprijs. (Mijn gok is dat dat huizen zijn van mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen en waar de bank verkoop heeft geeeist. Bij die executieverkopen zit je op dit soort percentages. Dit is gewoon legale handel, al was het tot een jaar geleden alleen toegankelijk voor makelaars)
Die huizen worden vervolgens 1 of 2 jaar verhuurd, tegen commerciele tarieven. Daarna wordt het huis verkocht, tegen een marktconforme prijs. De winst wordt verdeeld onder degenen die in de pot hebben ingelegd.

Ik vroeg een beetje door over AFM, prospectus, enzo. Daarbij kwamen mooie namen boven van een accountant die toezicht hield en een directeur van Van Lanschot Baniers die bij de oprichters zat. Met een stem die zei "dan zit het wel goed he". Dan wordt ik wat onzeker, maar aan de andere kant, de verkoopmeneer vertelde geen echt rare dingen. En 6% rendement is hoog, maar wel reeel. Want risicovrij is het niet, al zei hij ook dat je het geld zelf niet kwijt kon raken. (en dat geleuven we pas serieus als we kleine lettertjes hebben gelezen). En de opmerking over extra opbrengst heb ik langs me af laten glijden, want dat hing nogal af van de woningmarkt, en zo erg schieten de prijsen nu ook weer niet de lucht in. De kosten vielen wel mee, want maar bij 10-15% van de huizen werd onderhoud gepleegd tussen aan- en verkoop (nieuwe keuken, schilderwerk, etc). Wel goedkoop dan ja.

Nu ga ik de komende tijd de checklist van de site van AFM leggen naast de kleine lettertjes die de verkoopmeneer gaat opsturen. Als er nog andere oplet-tips of checklisten zijn, hoor ik het graag.
Maar naast de vraag of de constructie wel fraude-proof is, zit ik nog met de ethische kant van de zaak.

Waar wil ik mijn geld in beleggen? Met geld heb je invloed. Aandelen Shell zijn niet mijn persoonlijke stijl. En alle bedrijven op de beurs uitzoeken is ook een gedoe. ASN aandelenfondsen hebben best hoge kosten (tja, uitzoek-mensen kosten geld en veel uitzoeken kost veel geld). Geld voor elkaar punt com doen we al tot het maximum dat wij daarvoor gesteld hebben. Daarom kijk ik verder naar alternatieven.
Dit alternatief is geld verdienen aan mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen (en na de verkoop met een restschuld blijven zitten), en aan mensen die commercieel gaan huren, waarschijnlijk omdat er geen ander huis te vinden is, en aan mensen die een huis zoeken. Er gebeuren geen zaken die illegaal zijn. De hele constructie zit vol normale, marktconforme manieren van handelen.
Maarrr......
Het voelt als huisjesmelken (aankopen, even goed verhuren, en dan verkopen). Het zijn allemaal transacties waar mensen in meegaan omdat ze geen alternatief zien of hebben. Of transacties waarbij mensen een intens doorleefd huis kopen, zonder dat ze dat beseffen. Voelt niet helemaal netjes.
Wil ik mijn geld hiermee laten groeien? Wil ik hiermee mijn geld verdienen?
Maar dat "geen alternatief hebben" komt ook doordat "grotere gehelen" zoals woningscorporaties en ministerie VROM de sociale woningbouw langzamerhand knel zetten. Dat doet deze beleggingsclub niet, die maakt alleen gebruik van legal constructies, waardoor mensen nog wel een huis kunnen vinden.

Wat vinden jullie van de ethische kant? Wel doen? (en dan de kleine lettertjes goed doorlezen natuurlijk)
Niet doen? En waar ga ik dan naar kijken? Welke tips zien jullie nog? Zelf heb ik nog een aardig artikel van Erica Verdegaal gevonden, dat ik ook mee ga nemen in de beoordeling.


5 opmerkingen:

  1. Ik lees nog niet zo lang mee, weet niet of ik al eerder gereageerd heb.
    Je opening dat na consuminderen investeren volgt, prikkelde me meteen. Zo ervaar ik het namelijk ook helemaal! Nu moet ik zeggen dat ik niet aan zulke grote beleggingen dacht, maar aan kleine.
    Ik begin met mijn huis opruimen en consuminderen en besparen. Daarna zelf maken, budgetteren. Nu merk ik pas de beperkingen van geld. Dat je er veel voor moet doen o wat in het laatje te krijgen. nu heb ik de fase dat ik graag wil dat mijn geld voor mìj aan het werk gaat. Kleine beleggingen, maar ik zie er nu ook geen bezwaar in om geld te lenen, als het maar voor iets is dat waardevermeerdering geeft. Aan je huis bijvoorbeeld.
    Groeten Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een heel goed begin! Doen en blijven doen.
      Ik ben begonnen met veel doen aan mijn huis (goede spullen, goed onderhoud, isolatie), aflossen, en investeren in mezelf (gezondheid, opleiding). Natuurlijk nadat de buffer op peil was. Maar die posten heb ik na 20 jaar consuminderen wel gehad. Dus ik heb een luxe probleem, dat besef ik ook wel. Maar ik hoop toch dat andere consuminderaars willen meedenken, ook omdat ze mogelijk zelf met die luxeproblemen gaan zitten. ;-)

      Verwijderen
  2. Het verhuurcontract en de huurbescherming is een dingetje, momenteel huurders zat. Hoe weet je dat ze het pand na 1 of 2 jaar verlaten.

    Waar staan die panden?

    Verder lijkt het me een leuk project. Let dus op op de huurbescherming, de locatie,
    Als je meer dan 1 procent krijgt is het meegenomen,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Huurbescherming kan bij bepaalde contracten omzeild worden. Dan zijn het constructies van beperkte duur (die daarmee neit onder de huurbescherming vallen). Diverse bemiddelingssites helpen al je eigen (in de verkoop staande) huis op die manier goed te verhuren, op een manier die de bank ook OK vindt.

      Verwijderen
  3. Aanbieders die bellen om beleggingen aan te prijzen en mooie aanbevelingen tonen van accountants en (oud)-directeuren? Als het zo'n geweldige mogelijkheid is, dan stappen ze toch gewoon zelf naar de bank? Ze hebben al contacten met van Lanschot toch? Sowieso, als ze na vragen over de AFM met ontwijkende antwoorden komen: NIET DOEN. Waarschijnlijk zit deze aanbieder ook zeer binnenkort bij Harrie Mens' Business Class. Ook al zo'n indicator om NIET in te investeren.

    Ik kan mij nog een aantal fondsen herinneren waar Hans Wiegel uithangbord van was. Klinkt ook betrouwbaar, google de resultaten maar eens.

    Lees je boek over beleggen. Daar staat ongetwijfeld in dat beleggen een lange termijn visie nodig heeft. Ga maandelijks inleggen en middel zo je aankoopprijs door goedkoop en duur in te kopen (wat je pas later kan vaststellen). Koop bijv. index-trackers (er zijn ook genoeg duurzame indexen als die je meer aanspreken) met lage kosten.


    BeantwoordenVerwijderen