vrijdag 16 januari 2015

Verleidingen: kun je ze weerstaan?

Het schiet al op naar blue monday, de derde maandag van januari. Dat schijnt de meest depressieve dag in het jaar te zijn.
De rust en blijdschap van de feestdagen is weg, en de moeheid van het werken zit er al weer in. En de donkere dagen zijn nog steeds bij ons....... Ik merk het zeker. Ik zit rustig op de bank, moe van een week werken.
En ik neem snoepjes bij de thee, doe ik anders zelden en zeker niet meer dan 1 (anders vliegen de kilo's er aan). En ik heb de neiging de televisie aan te zetten, dat doe ik anders ook nooit.
De TV gaat hier aan voor een DVD kijken (we hebben na 3/4 jaar bijna 1 serie af) of 1 specifiek programma op BBC voor zoonlief. Verder niet. Die tijd besteed ik aan rusten, samen praten of spelletjes doen, blogs lezen en zo wat leren of anderen helpen, haken (tegenwoordig) of iets regelen voor onze club. Van die dingen wordt ik blij en/of tevreden, dat zijn stukjes geluk. Van de televisie krijg ik een leeg gevoel, dus voor mij past dat niet in een goed leven.

Maar vanavond.... bezweek ik bijna voor de makkelijke verleidingen die je helemaal je-van-het lijken als je  moe bent. Directe bevrediging, maar uiteindelijk is het loos.

De snoepjes, ja die zijn uiteindelijk wel opgegaan. Van het weekend maar lekker fietsen (het schijnt droog te worden) naar de kaasboer in de polder en stevig speedcleanen, dat compenseert hopelijk genoeg.
En de TV heb ik kunnen omzeilen. Wel het internet opgegaan, en alle blogs weer bijgelezen. Zeker mijmeringen hielp me weer rustig te worden en het genieten te zien ipv loze bevrediging. En wat zaken opgezocht voor prive klussen (vacatures voor een vriendin).

Moe zijn is funest voor verstandig kiezen. Er zijn allerlei psychologen die dat wetenschappelijk onderzocht hebben, maar vanavond voelde ik het weer heel duidelijk: een moe mens (zeker een fysiek en emotioneel moe mens) heeft veeeeeeeeeeeel meer moeite om verstandig te kiezen, je hebt de energie niet om jezelf de verstandige kant op te duwen, je kiest voor de gemakkelijkste weg, die de minste energie kost om je een beetje OK te voelen. Zelfs al weet een deel van je dat dat niet helemaal verstandig is, het gemak wint.
Tenzij je een gewoonte hebt, of je andere (vestandige) verleidingen kant-en-klaar hebt liggen, dan kun je soms die keuze nog net maken. Maar o, wat voelt alles moeilijk dan.
En die makkelijke, maar verkeerde, keuze maakt het de volgende keer nog makkelijker om minder verstandig te doen (de snoepjes van de kerst zijn nu op, en ik haal geen nieuwe, want dat gaat fout!)

Een klein beetje verstandig zijn lukte, omdat ik mezelf een babystapje kon laten zetten in de vorm van uitstel. (de TV mag straks, eerst even wat voor X opzoeken op het net), waarna ik wat uitgeruster was en weer kon voelen en genieten. En vandaaruit verstandig kon besluiten niet nog meer lekkere dingen te nemen ;-)

Dus toch een beetje trots op mezelf.
Nu vroeg naar bed en de serieuze klussen die ik had willen doen vandaag, maar morgen doen. Lukt ook, nu ik de kleine klussen voor morgen vandaag gedaan heb (snappen jullie het nog?) Dus nu slapen en morgen weer "zomaar" een klus wegwerken, hoop ik..

1 opmerking:

  1. Ik vind het juist zo fijn dat je nu begint te merken dat de dagen weer gaan lengen. Zeker als het zonnig weer is :-)
    Ik eet momenteel ook meer, en moet er echt om denken. Ik heb een heel strikt dieet en daardoor kan ik een heleboel dingen niet eten. Dat is dan weer een voordeel. Maar van crackers met dik roomboter en een plakje vleeswaren kun je ook aankomen ;-P Maar hier dus geen snoep, snacks oid (want ja, gluten, suiker, melk etc...)

    BeantwoordenVerwijderen