maandag 1 februari 2016

Opruimen is opeens makkelijk

Nu opeens lukt het wel. Grappig hoor.
Voorheen hadden we een keer per jaar wel een actie waarbij delen van het huis werden nagekeken en opgeruimd. En dan ging er iets weg. Of meestal, nog niet weg, maar werden er dingen op een stapel of in een doos gedaan, om te zien of we het toch echt echt echt niet gingen misschien. Want je weet het niet he.

Nu zijn we de afgelopen weken hard aan het werk geweest met muurtjes wit schilderen, kastjes doorlopen en allerlei spullen alvast in dozen doen. En daarna de kastjes verkopen of naar de kringloop brengen. Het huis wordt elke dag groter! Maf hoor.

Maar bij dat opruimgedoe viel me op dat we allemaal heel makkelijk waren in wat we wilden bewaren en wat niet. Niets geen "nog even opzij, voor je weet maar nooit". Bij alles wat we zagen hadden we gewoon helder "houden, want " fijn/mooi/herinneringen/praktisch. Of "nou dit hebben we niet gemist en dat hebben we ook niet binnenkort nodig. Kan dus weg he".
Dus er is 2x een auto vol richting kringloop gegaan. En nog wat eurootjes via Marktplaats verdiend met een oud kastje en wat grote kledingstukken.

Maar het valt me zo op dat de keuzes nu zo pijnloos zijn.
Ook man en zoon (die hele sterke innerlijke eekhoorns hebben normaliter) dragen hun steentjes bij, zonder trekken van mijn kant. (Gelukkig maar, want het klussen is vermoeiend genoeg).
Misschien is het dat we helder hebben wat we willen voor ons nieuwe huis, misschien omdat we  tegelijk bezig zijn ons huis zo mooi mogelijk te presenteren, of omdat we zo min mogelijk willen slepen hebben naar het nieuwe huis. Welke reden het ook is, of welke combinatie, het kiezen gaat soepel.

Dus opruimen met een doel voor ogen, is duidelijk makkelijker.
Tussendoor dus maar geen opruimpogingen meer wagen?

Nou nee.
Ik ben nog steeds blij met onze jaarlijkse opruimacties, want daardoor is de hoeveelheid waar we nu doorheen moeten, overzichtelijk gebleven.  En hebben we continu in een redelijk ruim huis gewoon, en hadden we bijvoorbeeld ruimte een kamer te verhuren, of zelfs 2 op een gegeven moment.

En de bonus was: we kwamen we nog steeds enige verrrassingen tegen: een dekbed bleek groot genoeg voor ons (supergrote) bed. Het weggooien van het oude dekbed voelde helemaal OK, sinds de kat er afgelopen zomer een paniekactie met urine op had uitgevoerd. Lekker fris nu!
We bleken nog veel meer notitieblokken te hebben dan ik dacht (tja, 4 plekken in huis waar ze slingerden). De mooiste gekozen om te houden, en wat aan vrienden doorgegeven. Al met al nog meer lucht in huis.
En stiekum bleken we nog kaarsen genoeg te hebben, dus voor onze housewarming party hebben we niet noodzakelijkerwijs stroom nodig. ;-)

Dus al met al liggen we nu 's avonds moe maar voldaan op de bank, in een ruimer huis dan we ons herinneren, met allerlei leuke kadootjes die we zo ontdekken. Zonder stress of ruzie over wat er moet blijven.
Nu nog bijslapen. Want dat fitnessen met dozen en boeken is bizar vermoeiend. ;-)

Hebben jullie ook ontdekt wanneer je het makkelijkst opruimt?

2 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat het opruimen zo goed ging! Ik heb niet echt een manier gevonden waarop het makkelijker gaat. Gewoon maar beginnen....

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons gaat het met horten en stoten. Ik blijf dingen vinden om via marktplaats te verkopen, spullen apart te leggen voor vrij markt op Koningsdag of om weg te doen naar spullenhulp. Maar deel zit dus nog thuis voor 29/4, maar kijk uit als dat ook weg is. 2 maanden geleden ons 9-delig bestek naar 6-delig omdat we maar met z'n 2 zijn en af&toe eters hebben. Kan nog minder maar vaatwasser blijkt zuiniger dan met de handafwassen volgens mijn vrouw.

    BeantwoordenVerwijderen