woensdag 6 april 2016

Meer afval door consuminderen?

Als consuminderaars en groene consumenten hebben wijj meestal weinig rest afval. Maar wat moet ik hiermee?

We hebben de sleutel van ons nieuwe huis, en zijn lekker bezig met een echt grote verbouwing. Ik heb zo goed uitgerust de laatste tijd (en dat was helaas te hard nodig), dat ik nu op mijn vrije dag spontaant weer een rommeldoosje in de badkamer opruim in het kwartiertje dat we moeten wachten voor we vertrekken naar de tandarts. Goed teken, zou mijn energie weer OK zijn?
De meeste zaken gaan naar de kringloop, of de papierbak in. Opruimen is een truucje dat we kennen, eitje.
Maar.....
Wat doe ik nou met dit.Inderdaad, een doosje inlegkruisje. Gekocht toen mijn menstruatie wat ging veranderen, een paar jaar geleden. En eigenlijk weinig gebruikt. Omdat de wasbare verbandjes beter bevallen, lang leve fuzzybunz. Omdat dat dunne spul me niet bevalt in mijn onderbroek, frummels tussen mn benen is gewoon niet mijn ding. En als het dan zo weinig is, was ik het er wel uit, kies ik toch in de praktijk.
Enniewee. Ik heb er 1 uit het doosje gebruikt, en verder zijn het nette verbandjes. Stonden 2 jaar in de hoek van de kast, voor als Justin Case op bezoek kwam. Ofzo.

Maar dit inleveren bij de kringloop gaat niet helpen bij recyclen. Die gooien het weg, dat kan ik ook theoretische zelf wel doen.
Weggeven aan de buren? Mijn buren zijn keurige mensen, praten over maandverband is .... eeehhh... nou ja, Always moeilijk he. En enkele buurvrouwen zijn zelf al van hun maandelijkse probleem af.
Ik weet geen enkel aardige manier van hergebruiken van dit spul. Zelfs als rugzakschouderbandklemverminderaar werkt het niet, want te dun.

En dan nog:
Gooi je dit nu bij het oud papier? (Er zit wel een plastic strip op)
Gooi je dit bij het plastic? (het is voornamelijk papier)

En op een of andere manier irriteert het me ontzettend om een doosje (bijna) vol nieuw, ongebruikt spul weg te gooien. Zeker voor weggooien van op zich goede spullen in het restafval, heb ik blijkbaar een allergie gekregen.
Niet het geld (aankoop was minder dan een euro). Maar weggooien is zo niet-in-mijn-systeem al jaren. Dit voelt echt zooooo verkeerd.

Wie heeft leuke tips? Een goede is ook welkom.
Morgenavond wordt het anders toch hoppa, dat heb ik al met mezelf afgesproken. Zoveel heb ik nog net geleerd van Valhalla, maar gewoon weggooien, nee, dat gaat aan mijn consuminderhart. Mafkees ben ik he?

6 opmerkingen:

 1. Zit er niet een organisatie zoals bv voedselbank in de buurt? In mijn regio is een stichting die hulp biedt aan bv mensen die bijstand krijgen of in een andere problematische situatie zitten en zijn gescreend door gemeente. Ik lees regelmatig dat ze ook dit soort dingen zoeken voor gezinnen zoals wc papier, maandverband en andere drogisterijzaken..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp precies wat je bedoeld! Ik kan ook prima spullen wegdoen, maar wegGOOIEN is echt not done...
  Ik zou dit zelf op facebook op de weggeefhoek zetten, er is eigenlijk altijd wel iemand die het komt halen, vaak iemand die het zelf niet zo makkelijk kan kopen. Ideetje?
  En anders is er nog stichting baby hope, die zamelen ongebruikte kraammaterialen in maar dit is ook welkom (ben zelf ook inzamelpunt)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, zijn al van hun maandelijkse probleem af. Het heeft zijn voor- en nadelen, ik zou soms die maandelijkse problemen nog wel willen. Het lichaam zorgt voor jou als je die problemen hebt. Hierna moet je echt goed voor jezelf zorgen.

  Je komt sneller aan, dan dat je de kilo's verliest bijvoorbeeld. Je huid wordt dunner. Je neemt moeilijk vitamine D op. Je spieren verslappen snel. Ik kan zo nog wel even doorgaan.
  Ik schrijf bijna niet over ongemakken op mijn blog. Soms denk ik er wel eens over, maar ik hou niet van zeuren en moeilijk doen. Pluk de dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is er nergens een weggeefkastje in de buurt? Of voor een school, een daklozencentra (daar zijn ook vrouwen bij),een AZC, ...

  Of bewaren tot je stilaan incontinent wordt. Mijn grootmoeder gebruikte vroeger maandverband omdat het psychologisch minder erg was.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan het niet gewoon naar de kringloop anders? Desnoods zet je het er zelf neer : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Herkenbaar! Ik gooi dit soort dingen met een bezwaard gemoed meestal toch maar in de kliko...

  BeantwoordenVerwijderen