zondag 13 november 2016

Luxeprobleem in de keuken.

Bij het laatste blog over ons NieuweHuis, waren er een paar fijne reacties. Er was niet direct een oplossing waarom NieuweHuis (zeker op regendagen) zo veel vochtiger aanvoelde dan we verwacht hadden, zeker na alle moeite die we hebben gestoken in isolatie van bodem, muur en dak. Maar wel tips. Die ons verder hielpen.

Een van de tips ging over koudebruggen en gaten in de muur. Ik dacht dat we die allemaal perfect hadden weggewerkt en dichtgestopt. Maar omdat ik de kost win en Meman alle dagen heeft geklust, weet hij alle ins en outs van het huis. En ik haaat arrogante mensen die alles denken te weten.
Dus ik heb dit even in de groep gegooid, en we hebben nog even rondje "is er stiekum nog een gat in de muur" gedaan. De buitenmuur is wel potdicht, zover we kunnen zien.
Maar in de keuken zat nog een gat (van de oude afzuigkap), naar de hal. En na de laatste levering van een internetbestelling hadden we nog wat piepschuim liggen. Dus met een mesje handvaardig een afsluiting gemaakt.
En in de hal zit er nog een gat langs de nieuwe afvoer (standleiding) die vanaf boven is gemaakt. Dat gaat is nu op dezelfde manier handvaardig gedicht. Milieuvriendelijk verwerken van je afval, en misschien isoleert het nog ook.
We verwachtten er niet veel van, maar het staat ook net wat netter, die gaatjes dicht. Dus gewoon maar gedaan. Een uurtje werk.

Nou...
Hoe het werkt, weten we nog niet zeker. De standleiding loopt nogal achter van alles langs, langs een schoorsteen, langs de dakgoot,enz. Daar zal het iets mee te maken hebben.
Maar sinds de handvaardigheid van actie "is er nog een gat in de muur" is het huis heerlijk.

Voelen we geen muren meer die kou uitstralen. Slaat de cv aanzienlijk minder vaak aan, dus ook minder geluid in huis. Loop ik 's ochtends het huis uit en ben onaangenaam verbaasd over de uiterst frisse buitentemperatuur - want binnen voelde zo lekker behaaglijk. Ook in de slaapkamer boven die we nauwelijks stoken.

Zit ik alleen nog met de hersenkraker hoe een 10 cm gat in de keukenmuur naar de hal (en vandaar door naar een klein kamertje) zoveel verschil in een heel huis kan maken. Want een connectie naar buiten hebben we niet kunnen vinden. Een luxeprobleem, en daarmee kan ik prima leven.

Want: al snappen we niet helemaal hoe het kan, we genieten er van. En de tip heeft geholpen.Dank!

2 opmerkingen:

 1. Geweldig dat mensen zo mee hebben bedacht, en dat je een tip hebt gekregen die ook echt werkt. Wat kan blogland toch mooi zijn : )))

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben blij dat mijn geroeptoeter eindelijk iemand geholpen heeft :-)
  Enneh, standleiding is een duur woord voor rioolpijp. Die rioolpijp moet echt belucht zijn anders gaat het stinken in huis. Dus de beluchting van de standpijp loopt door je dakbeschot via een pijpje je huis uit. Waarschijnlijk is de standleiding via een koof netjes weggewerkt en als je dan een gat in de koof hebt kan het misschien wel gebeuren dat de koude lucht zo via de koof de woning in zakt. Natuurkunde: warme lucht stijgt naar boven, koude lucht zakt naar beneden. Dan heb je condens omdat in koude lucht minder vocht kan zitten dan in koude lucht (denk aan de ramen in de keuken met enkel glas, die beslaan als je kookt bijvoorbeeld). En koude lucht mengt zich met warme lucht dat voelt ook niet aangenaam.
  Ik hoop dat dit de verklaring voor het vochtprobleem is.

  BeantwoordenVerwijderen