zondag 8 maart 2015

Eng: leven zonder boodschappen

Ik heb eindelijk de tijd en de fut gevonden om eens wat aan de voorjaarsschoonmaak te doen. Ik weet het, ik loop achter in blogland, maar ik ben niet goed in modes volgen ;-).

De voorraadkast is nu schoon (uitgesopt) en geschoond (alle oude en niet-courante zaken verwijderd). Dat voelt goed. Wel bizar dat ik van de 4 planken een halve plank kon vrijmaken door alles er uit te halen, schoon te maken en streng te kijken wat ik terug zette. Ik dacht nl. dat ik best goed mijn voorraad bijhield en geen overbodige zaken had staan....
Ach ja. Een mens houdt zich zichzelf graag een beetje voor de gek, goed voor het eigen ego (vitamin E?).
Op dit moment ben ik nog steeds wat warrig en moe, ik weet niet waarvan. Maar kbennut. Accepteren maar. En met een zaterdag die voornamelijk gevuld werd door een ALV van mijn landelijke vereniging (dus niet naast de deur), was er geen tijd voor echt weekboodschappen doen. Dus ik heb besloten niet te stressen en eens boodschappen door de week te doen. Nu ik toch geen baan heb kan dat. Toch? En we moeten toch de oude voorraadartikelen op gaan eten. En er lagen nog 2 pompoenen van de wintervoorraad. Dus wie weet hebben we ook veel minder nodig. En wie weet wel niets.
Voor mij is dit een heel eng experiment. Ik heb altijd genoeg in huis voor de week en daarnaast "wat" voorraad voor "wat onverwachte zaken". Vind ik. Vriendlief gebruikt termen als 3 weken kunnen zijn ingesneeuwd zonder problemen. Dat vind ik dan weer overdreven. Na een week is het echt niet top meer wat we dan nog kunnen eten. Maar misschien redden we 3 weken wel, als hij het mentaal aankan om dieethoeveelheden te eten ;-)
Zelfs met fietskamperen lukt het me niet om voor 1 dag eten te kopen. Altijd wel "gelijk wat mee" voor de dag erop.

Dus stiekum ben ik nu toch een beetje aan het vasten. Boodschappenvasten. Al is het eigenlijk gewoon een experiment dat nu zo uitkomt. Regelmatig een beetje de innerlijke panelen verschuiven en mentaal de boel opschudden, is heel gezond volgens mij. En ook wil ik eigenlijk wel minimalistisch leven, ondanks mijn grote innerlijk eekhoorn.
Dus ik doe dapper en geen boodschappen. Tenminste, ik doe ze pas als het echt niet anders kan.
Ga ik volgend weekend eens kijken hoeveel we uitgeven ten opzichte van de gebruikelijke 50 euro supermarkt. (Brood en slager gaan separaat en gewoon door)
Ik ben benieuwd.

Zijn er meer mensen die het zo eng vinden om geen-boodschappen te doen?

3 opmerkingen:

 1. Ben je mal, toen ik veel vrije tijd kreeg deed ik vaker boodschappen tot ik me realiseerde dst ik daar veel tijd mee kwijt waa. Nu alleen op marktdag, de vrijdag. Boodschappenbriefje op het aanrecht en per winkel de boodschappen. Brood bak ik zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ook soms, geen tijd, te druk, en dan is het tijd om te koken en blijk ik toch voldoende in huis te hebben om een gezonde maaltijd op tafel te zetten :)
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe op vrijdag de boodschappen. Verder eigenlijk helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen