vrijdag 6 maart 2015

Ik vast niet meer dan anders

Ik bewonder mensen die kunnen vasten. Een dagje zonder eten lukt me wel, als ik die dag niet werk of serieus fiets. Voor mij betekent dat dat ik maar weinig dagen te kiezen heb, en dat maakt het dan wel weer een grappig dagje 1 a 2 keer per jaar. Ik merk dat het me minder afhankelijk maakt van mn hongergevoel de rest van het jaar. Dat bevalt me.
Voor een groep mensen is het nu vastentijd. Een redacteur van Genoeg, vast elk jaar op een alternatieve manier. Ze laat 40 dagen een gewoonte of actie achterwege, om uit te proberen wat deze actie of gewoonte haar aan luxe brengt, maar ook om het alternatief serieus te overwegen en uit te proberen.

Die grondhouding vind ik geweldig. Dus ik lees haar graag. Vorig jaar, dacht ik, had ze 40 dagen niet gedoucht. Alleen wassen met (koud!) water. Ze is een bikkel.

Ik heb het ook eens uitgeprobeerd en van haar overgenomen dat wassen met een washand kan. Voor mij betekent het nu dat ik de meeste dagen me met de washand was, soms meer dan eens per dag. Al gebruik ik in de winter wel warm water, zo'n watje ben ik dan wel. Het is ook zo gebeurd, dus ik ben waarschijnlijk schoner dan toen ik elke dag douchte. En deo gebruik ik nauwelijks, want ik pak liever even de washand na een zweetklus. Zo voel ik me fris en schoon en ben ik dat waarschijnlijk ook.
Ik blijk aan 2 keer per week douchen genoeg te hebben, daar voel ik me dan luxe en lekker bij.
Het is ook een praktische gewoonte als ik weer een lekker end ergens naar toe heb gefietst waar niet gerekend is op iemand zich wil ontzweten. Ik vind fietsen heerlijk, en vind 25 km lekker. Als ik de tijd heb, vind ik 80 km desnoods nog te doen enkele reis. Ik hou m'n conditie bij, het ontspant me (en m'n ADHD kant) en m'n portemonnee vind het ook best om Shell niet te sponsoren. Dus autovasten is voor mij een prettige gewoonte. En dan is ontzweten best sociaal, en met een washandje is het ook makkelijk overal te doen. Dus ik "vast" met fiets en washand het hele jaar door.
Voor dit jaar had ik ook geen voornemen om iets anders te gaan doen. Ik ben OK met mijn leven op dit moment.

Ilse daarentegen heeft ook dit jaar een nieuw onderwerp gevonden. Ze onthoudt zich 40 dagen van nieuws. Geen journaal, geen apps meer op de smartphone, geen krant.
En het leven zonder nieuws valt haar aardig tegen. Ik lees haar verhalen graag, ze schrijft helder over de opties en hoe het haar valt en laat je zelf je eigen keuze maken.

Toen ik voor mezelf naging of ik ook last had van "teveel nieuws", besefte ik dat ik al een aantal keer m'n nieuwsinname heb aangepast. Het nieuws kan je inderdaad veel tijd kosten en een vol hoofd vol spanning opleveren. En da's geen goed leven. Ik heb daarom al wat geëxperimenteerd, en ik weet welke apps, kranten en sites ik graag lees. En ik heb niet het gevoel dat het me teveel tijd kost zoals ik het nu doe, want ik laat ze ook rustig liggen. Dus in deze ga ik haar niet navolgen, heb ik besloten. Voorlopig. Maar haar column erover volg ik wel, want ze heeft interessante observaties over wat het met haar doet. Nieuws is blijkbaar meer dan puur de informatie.
En wie weet krijg ik nog ideeen voor een beter leven.

Doe jij wel eens dingen niet of anders? Tijdelijk of altijd?

3 opmerkingen:

 1. Ik vind de Vastentijd zeker een mooie gelegenheid om iets in je leven te veranderen. Maar zelf doe ik dat op dit moment niet. Het leven is al ingewikkeld genoeg momenteel.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vast elk jaar volgens Grieks Orthodoxe leer. Dat houdt in geen vlees en zuivel maar vis mag wel. Ik vind dat erg fijn maar dit jaar doe ik het niet
  Ik heb een te fragiele gezondheid dus durf ik het niet aan. Ik wil wel de zoetigheid laten staan. Dus op die manier probeer ik toch wat aan vasten te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dapper, want je lijf is inderdaad niet erg fit. Helpt het je ook?

   Verwijderen