zondag 6 november 2016

Tips gevraagd voor nog lekkerder huis.

Ons NieuweHuis is niet alleen bewoonbaar, zo langzamerhand hangen er zoveel gordijnen, spiegels, schilderijen enz. dat het als thuis voelt. Fijn. Zeker nu de energie wat bijtankt en ik er ook van kan genieten.

Genieten lukt prima.
En op middagen van vrije dagen wordt er toch telkens weer een klusje gedaan. Het huis groeit om ons heen, en het voelt goed. Onze kleuren, onze vormen, onze spullen, meer en meer.

Met de herfstdagen die we hebben, valt het me op dat ons huis wat vochtiger aanvoelt dan we in OudeHuis gewend waren. Kan heel goed zijn omdat NieuweHuis een dertiger jaren woning is, ipv het tachtigerjaren gebouw van OudeHuis. Ondanks onze isolatie acties, is het dus toch wat minder comfortabel. Wel te doen, vinden we, want ik zit in mijn werkkamer nog zonder verwarming te werken.

De verwarming gaat het ook wel trekken, daar hebben we goed vertrouwen in. Maar de puzzel voor een comfortabel gaat vooral de luchtvochtigheid zijn. Op regendagen voelt alles kil aan, en dus eigenlijk overal kous.
En NieuweHuis is een hoekwoning, dus (ruim) 3 muren die voelen wat voor weer het is. Maar we hebben wel ons best gedaan: dak is geisoleer, muren, vloer. Dubbel glas. Alles is er. Er zijn geen tochtkieren die we kunnen zien. Dus die winstjes kunnen we niet meer pakken.

Hoe kunnen we nu het best zoeken of klussen om de luchtvochtigheid in huis niet zo afhankelijk te laten zijn van die van buiten? Tips iemand?

9 opmerkingen:

  1. Schelpen in de kruipkelder schijnt erg goed te helpen.
    Verder helpt luchten en stoken (hoewel niet tegelijkertijd...)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. wij hebben in de kruipkelder kleine korreltjes laten doen, als isolatie. Die zouden net zo goed moeten helpen met t vocht als schelpen.
      Luchten en stoken doen we al. (al stoken we niet op hoge temperaturen de hele tijd - consuminderaars he)

      Verwijderen
    2. Ik heb sinds december schelpen onder de vloer en het lijkt wel behaaglijker. Ik heb ook bijna 60 kuub gas minder gestookt dan vorig jaar. Weet niet of het door de schelpen of het zachte weer komt.
      Ik wilde geen korreltjes omdat de grond heel erg nat is en er regelmatig water in het kruipruim is. Omdat schelpen natuurmateriaal is wat uit het water komt en een drogend vermogen heeft heb ik voor schelpen gekozen. Ook omdat ik niet weet wat de plastic bolletjes gaan doen (schimmel of zo) als ze ouder zijn.

      Verwijderen
  2. Ik zweer bij onze luchtontvochtigers, naast het luchten en stoken. In deze tijd van het jaar staan er nu twee op twee verdiepingen aan. Dat scheelt aanzienlijk. Doen we het niet dan is het gewoon echt niet aangenaam. (ook een jaren 30 huis).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mmmm, ik zal marktplaats eens in de gaten gaan houden voor die machines.

      Verwijderen
  3. Zit er al dubbele beglazing in?

    Wel erg leuk zo'n jaren dertig woning!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eventueel met een thermische camera de lekken en koudebruggen opsporen en verhelpen. Ventileren en stoken. Is de kruipruimte goed te ventileren? Ik heb zelf schelpen onder de vloer. Hoe oud zijn de voegen? Begin dit jaar heb ik de buitenmuren schoon laten maken, de oude voegen zijn vervangen voor nieuwe voegen en de gevels heb ik laten impregneren. Metselwerk was ongeveer 40 jaar oud en in redelijk slechte staat. Eventueel koudebruggen waar de kabel/telefoondraad/gas/electra het huis binnenkomen? Optrekkend vocht in de muren? Als je met een thermische camera foto's laat maken dan wordt er heel veel meer duidelijk. Toch iets van een huizendokter naar laten kijken? Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. en maakt dat voegenwerk verschil? Merk je iets aan de vochtigheid of de temperatuur?
    Een huizendokter zal ik ns naar kijken. Want de andere koudebruggen (kabels) zitten onder de grond, dat lijkt het me niet direct. Maar we gaan s zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De schuur is in ieder geval droger. Dat is een enkel steens muur. Ik heb het idee dat ik minder stook en dat de lucht droger is. Let er ook op dat als je de spouwmuur isoleert, dat er niet teveel specie gekliederd is, dat zijn dan de koudebruggen. Als je lid bent van e.igen h.uis kan je met korting een huizendokter laten kijken. Zo'n onderzoek kost al met al nog zo'n 300 euri

    BeantwoordenVerwijderen