zaterdag 25 april 2015

spaarhypotheek wegwerken- mijn uiteindelijke actie - stap 4

He he, qua spaarhypotheek is de kogel nu door de kerk: de formulieren zijn ingevuld en verstuurd.

Ik ga een klein beetje aflossen, 2000 euro. Op een hypotheek peanuts natuurlijk. En voor een spaarhypotheek normaal niet zo slim (zie blogs van rentenieren ). Maar volgens de adviseur in dit geval net genoeg aflossing om bij de renteherziening (waar ik eind dit jaar een voorstel voor krijg) waarschijnlijk in een lagere rentecategorie te vallen. En minder rente betalen was mijn doelstelling, ik wil zo min mogelijk betalen voor het "huren" van geld.

En ik ga weer het maximum bijstorten, met een verkorting van de looptijd. Dat kon dit jaar voor het laatst via een bepaalde administratieve route, die niets kostte (en daarna 150 euro ging worden). De maandlasten worden dan wat hoger vanaf nu. Maar met deze inkorting kom ik tot de minimale spaarhypotheekduur van de belasting (20 jaar). Dus de 100 euro verhoging per maand nemen we.
Ik hoop volgend jaar weer een bijstorting te kunnen doen, zodat ik de maandlasten dan weer kan laten zakken. Maar zelfs als dat niet lukt, zijn deze maandlasten op te brengen voor ons.

En de einddatum van de hypotheek ligt nu vóór de pensioendatum van vriendlief (die een aantal jaar ouder is dan ik). Ik had de hypotheek afgesloten met als einddatum mijn 65e. Maar onze droom is dat we samen met pensioen kunnen op zijn pensioendatum. Een eerste stap daarvoor is de hypotheek voor de pensioendatum exit te hebben. Dat lijkt nu aardig te lukken. Stap 1 van het grote plan is in zicht!
Wel moeten we hierna nog een alternatief pensioen/spaarpotje gaan realiseren om mijn niet-werken-maar-ook-nog-niet-oud-genoeg-voor-pensioen jaren te overbruggen. En natuurlijk kijken of we onze maandlasten nog kunnen verlagen. Dus voorlopig hebben we nog veel te doen.
Maar we doen stapje voor stapje naar het doel toe, 1 ding tegelijk.

Het tijdstip van de renteherziening wordt de volgende mogelijkheid waar we tactische stappen kunnen doen: hoeveel jaar zetten we de rente vast? Of gaan we voor variabele rente? Gaan we eventueel extra aflossen? (aflossen is niet voordelig bij een spaarhypotheek, heeft rentenieren uitgerekend, en die berekening ziet er solide uit)
Of verkopen we, op zoek naar een nog perfecter huis? Dan kunnen we van de spaarhypotheek helemaal af, en wordt het een hypotheek waar we tussendoor echt op af kunnen lossen.

Ik hoopte bij het afsluiten van de hypotheek "iets aflosserigs" te kunnen doen, maar dat het ook echt allemaal lukt, voelt best wel powerful. Alsof ik - onzichtbaar- een nieuwe financiële defensie rondom mijn huisje en mijn leven heb kunnen opbouwen. Kom maar op leven, ik kan nog meer klappen hebben! Mijn huisje lijkt in ieder geval veilig voor me.

Voorlopig ben ik tevreden en trots met mezelf. Nu alleen nog bedenken hoe ik dit ga vieren, dat we over het heftigste van de hyptoheek heen zijn.
Heeft iemand ideeen hoe we deze stap 4 kunnen vieren?

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de verwijzing:-)
    Klopt het dat je je aflossingsvrije hypotheek al bijna hebt afgelost? Dan neem ik aan dat je hypotheek nu veel kleiner is dan de WOZ waarde. Heb je dan nog steeds kans op een nog lagere rentecategorie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de aflossingsvrije hypotheek idd op een haar na gevild. Bij mijn bank (heette ooit DE bank) is er niet alleen een onder en boven de 100% rentecategorie, maar ook een rentecategorie boven en onder de 70% van de (executie) waarde. Die executie waarde heeft de bank bij begindatum genoteerd, en verandert blijkbaar niet.... zegt de adviseur van de bank zelf. Gaan we dus voorlopig vanuit.

    BeantwoordenVerwijderen