maandag 8 juni 2015

review: adviseur

En hoe werkt dat, zo'n financieel adviseur? Tja, wij wisten ook niet wat we moesten verwachten. Op de website een dame die kracht uitstraalde. Kennis? Vakbekwaam? Waarschijnlijk wel, want haar certificering stond er bij. En Linked in meldde dat ze bij een bank had gewerkt en voor de crisis zelfstandig was geworden. Niet direct een dom blondje, en geen meeloper.

Het werd een heel gezellig gesprek.
Deze dame (trefplan.nl, we hebben geen aandelen) voelt mensen heel goed aan. Ze vertelde waarom ze een eigen bureau had: ze wilde mensen eerlijk te woord kunnen staan, en zich focussen op het helpen met een gedegen advies dat paste bij de klant zelf. Ze wilde geen tijd besteden aan provisierekeningen, bovendien zag de verleiding bij haar collega's om toch.... Dus net voor de crisis had ze zich bij KvK ingeschreven.
Kennis had ze. En een goed antwoord ook. Ik heb een aantal termen uit de financiele certificering tegen haar aangehouden, en ze vertelde dat ze niet alle certificaten had, omdat ze de zwaarste certificering had gedaan. Maar als het moest (gesprekken tussen de financieel-planner-vereniging en de AFM lopen nog), dan zou ze het doen. Zelf besteedde ze haar tijd liever aan een betere website of andere kennis.

We vonden haar eerlijk en helder. En heel prettig in de omgang.

Ze wilde eerst weten wat we wilden in ons leven. Welke plannen hadden we? Wat vonden we belangrijk? Belangrijke "details" als kinderen etc komen dan in het verhaal vanzelf aan de orde, en ik zag haar die noteren. Maar ook dat we bang zijn voor tekort of verlies, dat we onafhankelijk willen zijn van werk - als dat kan. Dat mag vroegpensioen heten, of sabbatical.
En zijn er nog bijzonderheden als ik besluit zzp-er te worden (ipv een loondienst baan) in de toekomst?

Op de meeste vragen van haar over hoe we zaken hadden geregeld, had ik
of al een antwoord (hoeveel spaargeld we al hadden, had ik bijv. tenslotte al uitgerekend),
of hadden we al geregeld (testament, levensbeschikking, passworden).
Ten laatste vertelde ze dat ze niet voor het aflossen van een huis was - en dat ze kon voorrekenen waarom niet. Tja, na mijn ervaringen ben ik gesteld op de mentale vrijheid die een afgelost huis inhoudt, maar een goede discussie, onderbouwd met cijfers, mag altijd. Dat is nu net waar we voor komen bij haar: argumenten, kennis over regels en mogelijkheden, uitgewerkt tot cijfers. En die mentale vrijheid erkende ze als argument.
Ze was ook niet voor allerlei producten, ze hield ervan een advies te geven waar je zelf overzicht hield op de bedragen en rekeningen. Wat de komende jaren in de regels ging veranderen was onzeker, en ze vond het verstandig daar vrijheid in te houden.
Ze had wel adressen voor allerlei specialistische diensten (notaris, ficalist, beleggingsadviseur), die zij vertrouwde. En als we zelf mensen kenden, zou dat waarschijnlijk ook prima werken met het plan dat het opleverde.

En dan nog: ze levert aan klanten een plan. Wat die daarmee doen, da's aan hen.
En na 1 of meer jaren, komt ze nog een keer informeren of alles nog goed loopt, of dat er opnieuw zaken moeten worden doorgerekend.
Daarna noemde ze haar prijs voor ons plan (nav onze vragen): 1000 euro.
Da's stevig. Daar leven we hier een halve maand van.
We gaan hier een week over nadenken.

Dilemma is, dat ik misschien nog zelf kan uitrekenen hoeveel we nodig hebben om met vroegpensioen te gaan (als we uitgaan van een spaarrekening, of een gemiddeld rendement met aandelen). Van dat bedrag ben ik dan niet al te zeker, ik bereken het nogal simplistisch.
En alle opties om dat spaarbedrag handig te bereiken, die weet ik niet. En ik vermoed dat we daarmee de kosten uiteindelijk er wel uithalen. Want de simpele winsten hebben we wel gehad: Onze hypotheek is afgelost/maximaal bijstort, onze buffer is vol, pensioensparen is vol. De mogelijkheden hoe je dan handig verder spaart/belegt en waar en hoeveel, dat is onbekend terrein. En een terrein dat je niet even uitzoekt, ook niet in een halve maand werk.
Bovendien, als deze dame een spaarbedrag per maand stelt, is dat in de discussie met Lief ook makkelijker, dan als ik het uitreken en mijn logica moet uitleggen aan Lief. Kunnen we onze discussie beperken overleggen of dat bedrag OK is, en hoe we het gaan halen. Hebben we meer energie over om ideeen te verzinnen of samen te realiseren om het te gaan halen. Ik hoop dat we dan verder komen, als we een gefocust spaardoel hebben.

Bovendien merk ik dat mijn energie grenzen heeft, ook voor dit soort uitzoekklussen. En dan besteed ik graag m'n energie om besparingen te halen, of een nieuwe baan (of zzp klus) te scoren. Als ik een gefocust doel heb, lukt me dat veel beter, en waarschijnlijk is daarmee de energiekoek op.
Dat is nieuw voor me, maar luisteren naar m'n lijf is wel verstandig heb ik geleerd (en niet alleen van medeblogsters, ook van m'n eigen lijf).

Dus we denken even na nog.

En uit de blauwe envelop kwam dit weekend goed nieuws: een flinke bijdrage voor dit project, waarmee het overblijvende bedrag opeens goed te overleven voelt. Mmmmm, jullie voelen al waar dit heen gaat.
Maar het voelt wel bizar, en als een hele grote stap, om zo'n bedrag voor een financieel plan neer te tellen.

Hebben jullie nog argumenten om dit plan wel of niet door deze mevrouw te laten uitrekenen?

1 opmerking:

  1. Wat spannend! En wat goed dat je leert luisteren naar je lichaam! Ik denk dat als ik het geld zou hebben ik het zou doen. Ik hoop dat ik duidelijk uit kan leggen wat ik bedoel: Na mijn scheiding was ik in mijn eentje verantwoordelijk voor het welzijn van mijn kinderen. Daar hoorde ook een stuk gigantische financiële verantwoording bij. Want ook ex uitkopen uit de woning en zo. En nog steeds ben ik bang dat ik verkeerde beslissingen neem. Overigens niet alleen om geld maar om meerdere zaken maar dat is nu niet belangrijk.
    Stel: je laat de financieel expert jullie financiën uitpluizen en ze stelt een plan op. En stel dat ze ideeën heeft waar je nog niet aan gedacht hebt, dan heb je misschien die duizend euro zo terugverdiend. Dus een goede investering. Maar aan de andere kant; stel dat jij zelf aan het rekenen gaat en je komt op het zelfde uit als de expert. Dan heb je een bevestiging dat je het goed hebt gedaan en kan je dus een stuk onzekerheid wegnemen bij jezelf. En stuk financiële onzekerheid wegnemen voor duizend euro is denk ik niet te duur. En stel dat je het totaal niet eens bent met de expert en je trekt je eigen plan dan ben je extra gemotiveerd waarom je je eigen plan trekt en ook die rust is denk ik wel duizend euro waard. Maar dat is mijn mening. Jij bent heel wat slimmer dan ik ben. Sterkte met het nemen van een besluit!

    BeantwoordenVerwijderen