donderdag 25 juni 2015

Welk kapitaal heb je nodig een goed leven? En hoeveel?

Kapitaal is volgens Marx en andere economen een berg(je) euro's. Volgens mij is dat maar een deel van het verhaal. En voor sommige mensen niet eens het belangrijkste.
Want het gaat erom wat je ermee bereikt, wat voor leven je maakt, en dan spelen niet alleen euro's mee.

Ik denk dat ik een goed leven definieer als een leven waarin ruimte is, en waarin het overall gevoel genieten-in-al-z'n-mogelijke-varianten het wint van stress en negativiteit.

Voor een goed leven heb je volgens mij zaken nodig als een huis (waarin je 's winters het niet koud hebt), eten en drinken (regelmatig, lekker en gezond), zin aan je leven (werk of iets vergelijkbaars, en dat hoeft niet altijd te betalen), kleding, contacten met vrienden en/of familie, een dokter als je ziek bent. Liefst ook een of andere ontwikkelmogelijkheid.

Met die definitie zou een goed leven haalbaar moeten zijn voor alle mensen, zeker in Nederland. Al weet ik wel dat het voor de een moeilijker dan voor de ander. En lees ik soms zaken in het nieuws waardoor ik denk dat niet iedereen in Nederland het kan halen zoals de samenleving de laatste jaren veranderd. Daar kan ik boos of verdrietig over zijn. Maar da's voor een ander blog.

Wat heb je nu nodig voor het bereiken van die dingen?
Niet alleen geld, al helpt dat vaak. Geld maakt veel dingen bereikbaar, je kunt veel kopen of inhuren. En je zou nog wel kunnen uitrekenen hoeveel vermogen (spaargeld) je dan voor zo'n goed leven nodig hebt. (je jaaruitgaven maal 25, simpel gezegd). Of je gaat uit van je huidige of gewenste inkomen, dat doen de meesten.

Maar niet alleen geld is een mogelijkheid om een goed leven te bereiken. En niet alle zaken van een goed leven zijn met geld te bereiken.

Het "kapitaal" kan ook uit andere zaken bestaan.
Kennis hoe je met minder toe kunt, is ook kapitaal. Mentaal kapitaal. Een geloof dat je overeind houdt doordat het je dankbaar laat zijn voor deze wereld, is ook (mentaal) kapitaal. Kennis van technische, emotionele of juridische opties hoe zaken anders kunnen, zodat je je niet gevangen voelt in een stressige situatie (lekke band, verdriet of een onterechte rekening), is ook (mentaal) kapitaal.
Zelfkennis hoe je jezelf in de hand houdt zaken goed te beslissen, is (emotioneel) kapitaal.Dat reken ik ook onder mentaal kapitaal.

Kennissen hebben die je een leuke dag bezorgen door samen een spel te doen of te gaan wandelen, is ook kapitaal. Sociaal kapitaal. Familie die jou verzorgt als je niet lekker bent, is ook (sociaal) kapitaal. Of juist familie die jij verzorgt, zodat je nuttig bent, en je kunt ontwikkelen.

En daarbovenop: Hoeveel je van die dingen je nodig hebt voor een goed leven, da's best flexibel. Marie Kondo legt dat veel beter uit dan ik, huizen kunnen groot of klein zijn (een kamer is soms prima), de een wil veel meer contacten dan de ander. De hoeveelheden worden bepaald door je karakter, maar ook door je omstandigheden (waar je woont, met wie, je lijf & je geest) en soms door je portemonnee.
Er zijn natuurlijk wel minimums (minima is geen handig woord hier). Fysiek heb je x calorien nodig, en y vitamines. En misschien wel een bepaald aantal graden in huis.
Maar daarna is een groot grijs gebied tussen minimum noodzaak en wat mensen denken dat hun minimum is en wat ze in de praktijk regelen als hun minimum.
En tenslotte: Tussen de vertaling van die minimums en euro's, zitten een aantal stappen waarin de verschillende soorten kapitaal kunnen werken. Hoe je het warm krijgt in de winter kan door geld (verwarming stoken), sociaal kapitaal (bij vrienden langsgaan), of mentaal kapitaal (weten hoe je je zo warm kleedt dat je zonder verwarming kunt. Die mensen zijn er). En tussen de vertaling van  wat je hebt of krijgt en de hoeveelheid goed leven die je eruit krijgt, zit nog veel meer soorten kapitaal.

Wij spelen hier vaak spelletjes (ons favoriete spellenmerk is "999 games"). En wat ik in veel spelletjes merk, lijkt ook de echte wereld zo te werken: als je eenmaal kapitaal (goudstukken, punten of wat dan ook) hebt, is het steeds makkelijker er nog meer bij te krijgen. Vooral als je weinig hebt, is het lastig goede punten te verzamelen. Dan ben je afhankelijk van geluk en wat je aan strategie en discipline kan inbrengen. Maar ongeluk lijkt dan harder toe te slaan.
Dus helemaal eerlijk is het leven niet. Ik vind het wel jammer dat ik de wereld daarin niet kan veranderen. Ik hoop met m'n blog wel wat mensen te laten beseffen welke opties er zijn, en hoe je een goed leven kunt bereiken.

Factoren die het lastiger maken:
 • een lijf dat niet meewerkt (ziekte)
 • een geest die niet meewerkt (verdrietige jeugd, depressie, beperkte vermogens)
 • oude financiële keuzes die lang doorwerken (leningen, tegenwerkende huizenmarkt)
 • financiële gewoontes die niet meer passen bij je huidige portemonnee (van huis uit meegekregen, of opeens lagere inkomsten)
Dit zijn niet altijd factoren die je zelf hebt gekozen, of waar je expliciet en bewust voor hebt gekozen. Sommigen overkomen je dus, en anderen had je niet op gerekend. Het zijn meestal wel factoren waar je langzamerhand wat aan kunt doen, al duurt het lang, en kan het best zijn dat je het niet helemaal kan fixen.

Gelukkig zijn er ook factoren die het makkelijk(er) maken om een goed leven te leiden:
 • Goede vrienden, waar je verdriet tegen kan uitspreken. Of die je gereedschap willen lenen.
 • kennis hebben aan veel mensen (life of via het internet), zodat je altijd wel een tip of tweedehands bank kunt vinden.
 • er goed uitzien
 • goed kunnen praten; mensen kunnen overtuigen
 • een budget hebben, en je uitgaven daarmee beheersen
 • dankbaar zijn voor het mooie dat de wereld biedt.
 • kennis en gereedschap hebben hoe iets te repareren.
Niet alle factoren kun je beïnvloeden, zeker niet in 1 dag of 1 week. Toch valt het me op dat mensen die "kapitaal" hebben, makkelijk(er) meer factoren naar de gunstige kant kunnen draaien. Die kunnen en willen zaken leren, danwel naar hun hand zetten.

Ik hoop in mijn blog over alle factoren te schrijven, en allerlei tips om allerlei soorten kapitaal te verwerven te verzamelen. Want ik gun iedereen een goed leven en ik gun iedereen de kennis hoe daar te komen.
Dus ik wil niet alleen over euro's schrijven en over hypotheken, hoewel dat best een goed en interessant onderwerp is. Maar ook over genieten. Over regels. Het gedeelte van de emotionele tactieken zal ik aan websites als SoChicken overlaten (die zijn al zo goed bezig, dat ga ik niet even nadoen), maar ook onderwerp dat mag langskomen.
Maar dat alleen maakt zeker niet een goed leven.

3 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens. Uiteindelijk is een goed leven meer dan geld alleen. Op lang niet alles heb je invloed,maar hoe je hier mee omgaat wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inspirerend bericht! Ik hoop je te gaan volgen. De euro's vormen inderdaad maar een gedeelte van het complete verhaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Kruidig Meisje, gaat alles wel goed met jou? Ik lees af en toe wel een antwoord van jou op een blog van een ander. Ik hoop echt dat het goed met je gaat. Ik mis het best wel, jouw rationele manier van bloggen. En als je niet blogt hoop ik echt dat je het prive goed hebt. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen