vrijdag 9 oktober 2015

Hoe het nu gaat - francaises in da house

Een van de tips om financiele onafhankelijk te bereiken, is om een bijverdienste te regelen. Naast je baan iets doen waarmee je verdient, en dat geld dan investeren richting die financiele onafhankelijkheid (of schulden aflossen).
Ik vond dat een goed idee, al had ik niet echt een idee hoe ik dat als alleenstaande moeder kon doen. Tot ik een advertentie zag waarin gastouders gevraagd werden. Ik was al moeder, en ik had een kamer over, dus het zou best kunnen. Thuis zijn moest ik toch, eten koken ook.
Dus ik heb dat geprobeerd, en het beviel. Er zaten zelfs pluspunten aan die ik niet bedacht had: een huurder wilde best een uurtje 's avonds op mijn zoon passen, zodat ik er zelfs extra bewegingsvrijheid aan over hield.

Bij het kopen van mijn huidige huis, zocht ik iets met een tuin, dat even duur was als een apartement. Bij dit huis was de zolder heel geschikt om te verhuren. Voor ons helemaal goed!
En de zolder is regelmatig verhuurd geweest. De laatste jaren wel minder vaak.
Deels omdat een financiele lat gehaald is; de aflossingsvrije hypotheek is praktisch weg.
Deels omdat Lief nu ook in dit huis woont, en de ruimte voor hem of mij toch wel fijn is. In een grappige bui zeg ik wel eens dat Lief mijn vaste kamerbewoner is - al hoeft hij niet op zolder te slapen ;-).
Deels ook omdat de studentenkamermarkt wat is ingezakt, en we niet bij een stadscentrum wonen - en onze kamer valt dan heel snel af bij de huurders.

Op dit moment is de zolder verhuurd aan een studente uit Frankrijk die in ons dorp stage loopt bij een bedrijf (in schoonmaakmiddelen). En toen bleek dat er een tweede studente ook kwam, die geen kamer kon vinden. Ook niet bij kennissen waar ik haar naar toe doorverwees. Het leek erop dat ze op straat moest slapen. Tje, toen hebben we uiteindelijk het kleine kamertje waar Lief zijn dingetje had, "even"  opgeruimd en een bed neergezet.
En toen hadden we er opeens 2 bij in huis!
Toch wel oeps! Gaat dat wel goed?

Het gaat goed. De douche is eigenlijk nooit bezet als ik wil, en we hebben 2 WC's. De dames willen regelmatig een weekend weg, dus onze prive tijd hebben we wel. Soms geeft het wat spanningen, maar iedereen is van goede wil om het gezellig te houden, dus dat lukt wel.

Het meest verrassende vind ik wel dat ik op heel veel momenten heb gevoeld dat we hier in huis dingen anders doen. Anders dan de francaises gewend zijn, en waar ze vervolgens iets over vroegen.
Was het het frans-nederlands verschil? Het ging vaak over zaken die we hier doen vanuit de consuminderovertuigenen of -experimenten. Ik dacht dat we hier redelijk normaal leefden, maar door de (heel vriendelijke!) vragen, besef ik nu weer op hoeveel manieren we hier consuminderen. En besef ik bij de uitleg aan de dames dat ik al die dingen ook wil blijven doen ook, het zijn goede dingen om te doen.
Dat is eigenlijk een soort van winst, psychologische winst, die ik niet verwacht had. Maar waar ik wel heel blij mee ben.

En het valt me ook op dat het eigenlijk toch nog wel tijd kost. Meer dan ik inschatte vooraf.
Tijd om de kamers op te ruimen en schoon te maken vooraf.
Tijd om de dames te ontvangen en wegwijs te maken in ons huis, ons dorp en in Nederland.
Tijd om vragen te beantwoorden over Nederlandse gewoontes, nederlandse liedjes.
Tijd om gezellig een keer samen een spelletje te doen.
Tijd om over de regels in huis te praten.
Tijd om te bespreken wat zij hebben gedaan in het weekend.

Tijd die ik niet aan andere zaken heb besteed, zoals bloggen. Maar ook tijd waar ik van heb geleerd. Heb geleerd hoe ik mensen leidt en stuur (op een vriendelijke manier)
Heb geleerd hoe veel (weinig) ruimte we  nodig hebben om goed te leven. We konden "zomaar" 2 kamers inleveren! Niet voor altijd, maar toch.....
Heb geleerd hoe we in Nederland anders zijn dan Frankrijk
Heb geleerd hoe frans de franse slag nu is: sommige franse dames kunnen prima iets schoonmaken, maar ze moeten het nut wel zelf zien.
Heb geleerd hoe de jeugd  weekenden doorbrengt; hetzelfde als wij vroeger maar net even makkelijker geregeld via airbnb en carpool apps.
En met z'n allen eens dat spel kunnen doen met 5 personen is gewoon leuk.
Allemaal ervaringen die je niet zomaar ergens anders kunt opdoen.

Voor ons is de som wel positief van deze verhuurronde. En natuurlijk levert het verhuren een stukje extra eigendom op (extra bijstorting).
Al zullen we ook blij zijn als we in de donkere dagen ons eigen nestje weer helemaal voor onszelf hebben, deze manier van bijverdienen bevalt ons nog steeds goed.

Heb jij wel eens een kamer verhuurd of een huis gedeeld? En beviel het?

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee hoor, wel eens een loge natuurlijk. Wij wonen in een eengezinswoning. En we zijn met z'n vieren. En we hebben echt alle ruimte nodig. Mijn kind zit in een elektrische rolstoel. Wij hebben een lift die van de woonkamer naar boven naar slaapkamer van kind gaat. Dat was vroeger de ouderslaapkamer. De aangrenzende slaapkamer is omgebouwd tot badkamer. De oude badkamer (4 m2) is klein logeerkamer/studeerkamer geworden waarbij het bureau een plank is die je op kunt klappen. Ander kind slaapt in de andere kamer op de eerste en wij slapen op zolder. De woonkamer ziet er minimalistisch uit omdat als de lift naar beneden komt, de vloeroppervlakte wel vrij moet zijn, net als de ruimte om de lift heen om in de lift te kunnen komen. En ook de elektrische rolstoel heeft meer ruimte nodig om te bewegen en verbruikt meer ruimte dan een loper. Dus het klinkt heel raar maar met de grote (350m3) eengezinswoning is het soms nog woekeren met de ruimte. Noem me maar lekker snob of arrogant, mij lukt het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen