donderdag 24 maart 2016

verjaardag en testament

Ik was laatst jarig. Altijd leuk, natuurlijk. Dus we waren op bezoek gegaan bij m'n ouders, omdat m'n moeders lijf van geen kanten meewerkt. M'n vader was z'n gebruikelijke zelf: zaken kordaat regelen, dus er was taart. Van de HEMA. En ik kreeg bij binnenkomst een originele opmerking.

Ik had net m'n jas uit, en m'n vader legde uit hoe hun erfenis was geregeld. Met een tekening van de notaris erbij, dus het was helder. En hij legde uit dat we ons dus geen zorgen hoefde te maken als er 1 van hen beiden zou overlijden. Er was geld voor de begrafenis. Alles was geregeld (de testamenten konden we inzien), en de (beperkte) kosten voor dat belastinggedoe rondom de erfenis konden ze zelf dragen, ook voor ons kindsdeel. Dat laatste is alleen administratief geneuzel, er zou verder niets concreets uitkomen.

Fijn om te weten, natuurlijk, dat ze alles goed geregeld hebben. Zo ken ik mijn ouders ook.
En ik zit niet verlegen om een erfenis. Ik ben opgevoed dat ik mijn eigen broek ophoudt, dus dat er pas geld geerfd kan worden als beiden zijn gaan hemelen, lijkt me een goede constructie. Voelt rechtvaardig voor de "langstlevende".

Mijn moeder is de laatste tijd minder helder, en heeft ook al diverse intensive care dagen gehad, dus dit was een goede tijd om dit te laten checken. Prima zo.
En ik hoop natuurlijk dat het nog lang duurt voordat dit soort zaken van toepassing zijn. Ik wens niemand dood, ofzo.

De taart was lekker, er was kersentaart en chocolade. Ik  hou van chocolade.
En ik was blij dat ook mijn broer tijd had gevonden om even langs te wippen. Die is altijd druk, en zie ik niet vaak. Dus dat hij geen kado had, ken ik. En dat was net als mijn ouders. Ik was blij dat hij er was om me te feliciteren.

Maar toen ik terugreed besefte ik dat ik ook het fijn zou hebben gevonden als mijn vader me had gefeliciteerd. Ergens op de middag.


Het heeft me nog een paar dagen dwars gezeten, voordat ik uberhaupt dit blog kon tikken. Ik kan geen woorden vinden voor hoe en wat het me aangrijpt. Wat ik op dit vlak van mijn ouders overgeleverd krijg, is me  nog niet helder.

4 opmerkingen:

 1. Ach schat, wat naar. Het helpt niet als ik je feliciteer maar doe het toch. Van harte gefeliciteerd. Ik hoop dat jouw nieuwe levensjaar gevuld is met veel liefde en gezondheid. En natuurlijk dat de verhuizing die je in het vooruitzicht hebt voorspoedig verloopt.
  Ik ken je ouders niet. Ik kan dus alleen maar gissen. Je vader was waarschijnlijk helemaal vol van zijn verhaal over het testament wat opgesteld is. En waarschijnlijk maakt hij zich toch ook wel zorgen om zijn vrouw en zichzelf omdat hij misschien voorziet wat voor moeilijke tijd hij tegemoet gaat als zijn vrouw, jouw moeder dus, steeds vergeetachtiger wordt. Waarschijnlijk is jouw vader stomweg vergeten om je te feliciteren. Zelf kom ik ook niet uit het aller warmste nest en ben alleen maar goed genoeg om op te draven als er iets gedaan moet worden. Voor wat het waard is: ik vind jou een Stoer Wijf! Als ik zie hoe je alles oppakt en regelt. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn logische kant weet dat je gelijk hebt. En de rest van me is erg blij met je bericht-als-arm-om-mn-schouder. Dank je.

   Verwijderen
 2. Oei, dat is heel pijnlijk. Waarschijnlijk is het niet zo bedoeld van je vader maar allejezus wat kan zo iets hard binnenkomen.
  Ik wil je in ieder geval heel hartelijk feliciteren, met een digitale knuffel!
  Misschien even bespreken? Bijvoorbeeld vragen of het hem is opgevallen dát hij je niet heeft gefeliciteerd? Dan is het maar uit jouw hoofd en hart en kan hij er iets mee doen (of niet. maar dat is dan aan hem).
  Ik ben er namelijk tegenwoordig wel voor om iets uit te spreken als iets mij dwars zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, bedoelen doet hij het niet. Maar bespreken heb ik geprobeerd, en dat lukt meestal niet (hij voelt zich bijna altijd aangevallen dan, welke gesprekstechnieken ik ook probeer).
   Dus je digi-knuffel waardeer ik erg. Zeker van jou (met jouw energie niveau reageer je niet vaak).
   Geeft me het gevoel dat er mensen zijn die me zien staan. Voelt fijn .

   Verwijderen