vrijdag 17 maart 2017

Consuminder sjaaltjes??

De afgelopen winter was het wennen aan het nieuwe huis. En ik heb hard gewerkt, en-dus veel gebreid om het hoofd rust te geven. Het breien heeft 2 mooie, en warme, sjaals opgeleverd. Laat dat nou heel lekker zijn in ons nieuwe huis. Dus ik vind de sjaal consuminderig, al zijn ze van dure wol.

NieuweHuis is n jarendertig woning, en ondanks onze isolatieinspanningen is het een kouder huis dan onze oude geisoleerde jarentachtig huis. (Ik wil echt niet weten hoe NieuweHuis was zonder isolatie!)
We zijn wel blij met NieuweHuis, want het veel dichterbij van alles, zodat we 2x zoveel doen in een weekend. En de weekenden lijken dus ook 2x zo lang. Boswandelen EN even naar de bieb of naar de winkels op een weekdagje. En mijn lijf vind af en toe treinen ipv fietsen (24 km enzo) toch wel fijn als er lang heul hard gewerkt moet worden.
En laatst op een weekavond met zoonlief naar de bios, was een soort bijzondere ervaring.

Als ik hard moet werken (met mijn hoofd) combineer ik dat graag met haken of breien. Van werken krijg ik een vol hoofd en een moe lijf. Van handwerken in de stoel rust mijn lijf uit, voel ik me toch nuttig, en het maken van net-leuk ingewikkelde patronen (liefst zelfbedacht) houd mn hoofd plezierig bezig en ontspannen. Zoiets als dit soort kabels.
(sorry voor de foto, ik krijg het niet duidelijker, de kabel valt best subtiel in de verkleuring van de wol weg)

En laat ik nou ontdekken dat er in onze nieuwe woonplaats een geweldige breiwinkel is. Wat hebben die mooie wol! Ik ben daar heel stout geweest afgelopen herfst: ik heb wel 2 keer wol gekocht in een mooie kleur en kwaliteit. Beide genoeg voor een klein truitje, want ik wilde wel iets comfortabels kunnen maken. Dus het is ook echte wol, en deels echte wol geworden, en ik heb ook echt kleuren gezocht die ik heel mooi vind en blij van wordt.
Dus ik heb wel in de uitverkoop hoek gekeken, maar echt goedkoop was -ie niet. Beide sjaals hadden ca. 35 euro aan wol. Dus dat voelde echt heel luxe om te kopen. 

Bij de Zeeman was er goedkopere wol. Dat heb ik ook bekeken. Maar die voelde niet lekker aan. En die was niet mooi van kleur, vond ik. Vorig jaar wel, toen heb ik daar wol gekocht, maar dit jaar niet.

Met al die goede redenen (mooie wol, vol hoofd) heb ik dus de afgelopen winter veel gebreid.
En het werden 2 sjaals, van patronen van Pinterest. Gratis patronen.
Een lange sjaal met aan beide uiteinde een mouw. Die kan ik als halve trui (mouwen+col) dragen, of meer als ornament. Op de foto draag ik m over een lichtblauw shirt.
In beide gevallen hebben je armen het wel lekker warm.
En een driehoekige sjaal die als een minitentje om me heen valt, waarin ik in mn eigen hoekje ga zitten lezen of mediteren. Dat hoekje is op zolder, en dat is niet warm in de winter. Maar met die sjaal goed te doen. Want hij komt tot onderaan mn ruggegraat, dus best een goed maatje.

Het maken er van heeft me veel lol opgeleverd (ik hou van kabels breien, en de paarse sjaal is ondersteboven gebreit, dus dat was lekker puzzelen)


En nu ik ze om heb, zit ik heerlijk warm te wezen, ook op de koudere plekjes in huis. En ik geniet van de kleuren en de patronen. En ik geniet nog een beetje na van het maken.

De wol was voor beide sjaals niet echt goedkoop, maar toch voelt dit als een consuminderactie. Ik ben door die sjaals tevredener met mijn huidige leven tijdens het maken, en tijdens het dragen. Minder stress-dus-maar-wat-lekkers-eten. Minder stookkosten. TV kopen hebben we uitgesteld, want ik was lekker bezig de hele winter, en manlief had ook nog geen drang. Misschien komt de TV er niet eens.
Misschien had het goedkoper gekund, maar dan had ik de sjaals niet vaak gedragen, en zeker niet met zoveel plezier.

Was dit nu consuminderen of niet? Ik kom er niet zo goed uit...

3 opmerkingen:

 1. Mooie kleuren. Kwaliteit verdient zich terug. Met Zeeman wol, zou je veel meer te doen hebben... :-))

  Ik ga voor kwaliteit. Doe je jaren mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind van wel! En wat fijn dat je zo'n goede methode hebt gevonden om even te ontspannen en tot jezelf te komen in drukke tijden!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen