zondag 15 maart 2020

Hou het binnen! -2

Hoe erg is Corona? Om te beginnen....

Ten derde: Het virus is alleen dodelijk voor de zwakken; de ouderen en de mensen die al ziek zijn. Ja, voor zover we weten. Maar...... Iedereen krijgt het. Niet iedereen wordt er ziek van. Nog minder dodelijk ziek. En van de mensen die op de Intensive Care (IC) komen, overleeft de helft. Best wel OK dus.
Jahaaa. Maar als er 3,8% doodgaan (cijfers uit Wuhan) en 10 miljoen Nederlanders worden ziek, dan gaan er toch 380.000 mensen dood. Da's best fucking veel meer dan normaal. En we hebben 17 miljoen inwoners, dus reken zo maar op een half miljoen doden - ergens in het komende jaar.

Ten vierde: alle cijfers in dit verhaal gaan ervan uit dat die ziekenhuizen goed kunnen werken.
En daar zitten de kleine lettertjes van het virus: Als we allemaal tegelijk ziek worden, of zeg allemaal ziek worden binnen de 3 weken die 1 patient op de IC nodig heeft om beter te worden, dan hebben we niet genoeg IC bedden. En niet genoeg beademingsapparatuur om de ernstig zieken (die paar procent van de grieperigen die ernstig ziek werden, weet je nog) te laten ademen.
Dat is het adembenemende scenario, waar Italie nu middenin zit. En waar de ziekenhuizen in Breda en Maastricht zich op voorbereiden.
En dan heb ik het nog niet eens over voldoende testen en voldoende mondkapjes.

Dan moeten de doctoren dus kiezen wie er mag ademen. En wie niet (en ja: die patient gaat dus dood).
In Italie hebben ze dus veel hogere sterftecijfers in sommige ziekenhuizen. DUH zegt de wiskunde, maar een mens is heel verdrietig over doden die je had kunnen voorkomen.

We zien vandaag de mensen omvallen die 5-10 dagen geleden besmet raakten. En die vullen de IC bedden al goed op.
Die mensen hebben natuurlijk allemaal anderen besmet. Zonder dat te willen, maar het virus let niet op intentie, die hopt alleen over waar ie kan. Die besmette mensen gaan de komende dagen omvallen en de IC's overvol maken.

Dus tegen de tijd dat ik ziek wordt (want ik, ikke ben natuurlijk nog niet besmet. Zo denkt iedereen van zichzelf), is er geen IC bed meer. En voor mijn oude vader ook niet meer. En voor dat lieve meisje met astma uit de straat hierachter ook niet meer.
Daarom moeten we allemaal ff wachten met ziek worden. Dus ff wachten met elkaar tegenkomen, een hand geven, enzo. Alle kansen op besmetting minimaliseren: weinig naar de winkel, en andere noodzakelijkheden, verder nergens naartoe.
Denk aan - voor de vuist weg - deze getallen:
Image

Dus nogmaals een heel groot applaus voor alle mensen die nu door moeten werken en dat niet thuis kunnen:
Alle mensen die zorgen dat de winkels volliggen, zeker de winkelmedewerkers.
Alle mensen in de gezondheidszorg.
Alle politie (kunnen hun contacten ook niet uitzoeken).
Alle mensen in de kinderopvang (zodat de groepen hierboven kunnen werken)
Alle leraren die nog naar school gegaan zijn en naar school gaan ??? volgende week.
En iedereen die ik vergeet.


Wat je doet binnen? Da's een volgend blog.

1 opmerking: