zondag 15 maart 2020

Hou het binnen! -1

Corona. COVID19. Een griepje. Achh.... Hoe erg kan het zijn?
Een griepje klinkt als iets wat we kennen, en dat kan nooit zo erg zijn. Al is mijn oma aan de griep overleden, maar goed, zij was oud (ik geloof 75) en een ziekig mensje. Dus dat sommige mensen eraan doodgaan, kennen we ook.

Nu is COVID19 wel uit deze virus familie. Maar dit is wel het rotjochie uit de familie. De wiskundige getallen uit de epidemiologie: 2x zo besmettelijk, 3-6x zo vaak dodelijk (al zeggen de notulen van onze medisch specialisten 30x). Zelfs dat klinkt nog niet direct dodelijk. Toch?

Direct dodelijk is het ook niet, dat is het hele geniepige van dit virus. Als ik een virus was, en de wereld wilde platleggen, dan zou ik veel van de eigenschappen van COVID19 willen hebben.

Ten eerste: Het duurt meestal een dag of 5 tot 10 voordat je merkt dat je ziek wordt. In die 10 dagen besmet je alle mensen die je aanraakt, of die oppervlakken aanraken die jij aanraakt. Dus: gedraag je als een goed mens en doe alsof je besmet bent. Want dat weet je pas over een week!

Die vertraging betekent ook dat wat we nu zien aan zieken, de mensen zijn die 5 dagen geleden zijn besmet. Of 2 weken geleden. Toen we het allemaal DUH vonden. En rustig doorgingen met werken, reizen met OV, handenschudden, verjaardagszoenen geven - en nog naar verjaardagen gingen. Heerlijk voor dat virus! Party time. Lekker doorhoppen!
Dus wie weet heb ik ook wel wat gekregen, ik werk op een afdeling waar veel internationaal gereisd wordt EN waar een aantal Brabanders werken. Ik weet het niet. Ik merk het wel.

Ten tweede: Het virus is een stuk besmettelijker dan griep. En hoe dat doorwerkt op de verspreiding,
is voor mensen heel slecht te begrijpen. Onze hersenen snappen lineaire verbanden, maar geen exponentiele verbanden. Ook hoogopgeleide mensen voelen dat niet aan, al kunnen die wel de sommen erover maken. Misschien dat dit artikel met kleine filmpjes helpt, mij in ieder geval wel (en ik schijn bizar analytisch en wiskundig te zijn - whatever).

Dus ik was mijn handen tegenwoordig veel vaker, en volg de andere tips.
Ik wil nog naar het volgende level, dat ik ook mn telefoon afneem. Zoek je hotelzeepjes op en leg die overal in huis - en dan wel gebruiken he.

Dus lekker binnen blijven, of naar buiten gaan zonder contacten. Fietsen kan, wandelen kan, samen zingen door het raam kan. Social Media mag best, al zijn er leukere dingen te doen.
Maar het is niet snugger op kantoor te gaan zitten, naar de kerk te gaan, te gaan tango-en, te gaan vergaderen met de energiecooperatie, etc.
Nu doen!

En even een heel groot applaus voor alle mensen die nu door moeten werken en dat niet thuis kunnen:
Alle mensen die zorgen dat de winkels volliggen, zeker de winkelmedewerkers.
Alle mensen in de gezondheidszorg.
Alle politie (kunnen hun contacten ook niet uitzoeken).
Alle mensen in de kinderopvang (zodat de groepen hierboven kunnen werken)
Alle leraren die nog naar school gegaan zijn en naar school gaan ??? volgende week.
En iedereen die ik vergeet.

Ten derde:
https://twitter.com/markwby/status/1238867143363567616?s=20


1 opmerking: