donderdag 15 december 2016

Als ik veel geld heb, dan....

Veel mensen zeggen dat ze dan die reis gaan maken. Of hun werk opzeggen. Of op z'n minst een nieuwe auto kopen.
Zo'n gesprek had ik laatst ook met de buren. Die wilden verhuizen naar Frankrijk en een bedrijf beginnen.

En ik?
Ik wil eigenlijk niets. Niets anders dan nu tenminste.
Bij mij is het zo langzaam gegaan, dat dat soort doelen me nu nog steeds niet interesseert.

Ook het voelt niet zo, dat ik veel geld heb. Terwijl het bedrag op mijn rekening(en) wel zo hoog is dat ik meer dan 1 bank nodig heb. En beide komen door hetzelfde.

Juist omdat ik rustig ben gaan leven, en doe waar ik van geniet, hou ik geld over. Omdat ik al heel lang heel puur kijk naar wat ik echt nodig heb en echt wil, en daar dan intens van geniet, daarom lukt het om geld over te houden.
(Nou ja, ik verdien ook best. Maar dan nog zie ik genoeg collega's die het makkelijk opmaken en ik hou riant over, ook nu ik kostwinner ben. Dus dit effect is er wel)
Maar die puur-nodig beslissingen (uit de tijd dat het geld wel krap was) doe ik al nog steeds. Ik heb nu wel de luxe dat het geld er wel is, maar ik beslis niet iets vanwege het geld (heb ik het geld?), maar voor mezelf (heb ik het nodig om gelukkig te worden?).
Dus ik blog, ipv roddelbladen lezen. Bloggen schept me helderheid in het hoofd, en soms een aardige opmerking of tip van iemand.
Dus ik brei, ipv TV kijken. En de truien en sjaals en poncho's gebruik om de kachel heel vaak laag te kunnen houden en heerlijk comfortabel op de bank te zitten of comfortabel buiten te wandelen.
Dus ik douche beperkt, en geniet van het wassen bij de wasbak.Echt waar!
Dus ik eet veel groente , van de seizoenen (en dus ook redelijk gezond ben). regelmatig van de markt, aan het eind van de dag. Lekker! En leuke sport, leuker dan Max Verstappen! Vier keer in een week chinese kool eten? Dat lukt ons prima. Receptjes zoeken is leuk. De peren een euro? Dan is het deze week peer.  mmmm Volgende week komt er wat anders, is een leuke verrassing wat er dan komt.
Dus  ik fiets veel , en geniet van het buitenzijn en van het wegvallen van de stress. Genieten van het bos, vogeltjes in de wei, etc. Fitness betaal ik dus niet. En als ik n keer yoga wil doen, heb ik dat matje van 10 jaar geleden nog liggen. Heerlijk mij-momentje dan. Met een kopje thee van dat kadootje. Yogacursus hoef ik nie, dat zou stressen worden elke week.
Dus ik hoef, met al dat genieten door de weeks, weinig en zeker niet duur op vakantie: lekker op de fiets een weekendje weg is heel erg vakantie. Kost n restaurantbezoek als we heel luxe doen, en n camping. En dat voelt als n week. Of ik ga langs bij vrienden (op de fiets natuurlijk), dan heb je niet eens campingkosten.

En al die dingen vind ik heerlijk. Die maken voor mij een goed leven. Terwijl ze de portemonee sparen.En door dat goede leven waarvan ik veel minuten geniet, hoef ik niet fanatiek te shoppen. Ik voel me nu al goed, mastercard.

En dat niet shoppen, of zelf maken, maakt dat er elke maand wat sluist naar de spaarrekening. Dat sluist OMDAT ik leef op een manier dat ik er gelukkig van wordt, onafhankelijk van geld.
Nu verdien ik ruim, en we leven van n modaal inkomen.  Dit is genoeg, en het voelt al ruim.
Nu hebben we weinig ellende gehad de afgelopen jaren, dat helpt ook. (de jaren daarvoor heb ik waarschijnlijk mijn portie wel gehad). Of heb ik mazzel gehad dat ik continu kon werken (in n mannenberoep, dat dus behoorlijk betaalt)? Het was wel echt werken, soms hard.

De eerste maanden nadat de ellende (scheiding van 10 rechtszaken) klaar was, was dat wel een heel raar gevoel. Dat je geld overhoudt aan het eind van de maand. Dat je nog langer door had kunnen leven voordat t op was (dus dat je dat stukje tijd in de toekomst nog hebt)

Maar het went. Eerst doe je wat grotere aankopen, waarvoor je normaal lang moest sparen. Die gaan nu veel sneller. Maar hoeveel matrassen wil een mens hebben? Ik ben geen prinses-op-de-erwt. En we doen genoeg in bed, maar zo snel slijten die dingen nou ook weer niet. ;-)
En het was wennen als ik iets groters wil kopen, dat er dan geld is. Eigenlijk altijd wel genoeg voor alle opties die er in de winkel zijn. Dus dan denk je: Wil ik dan alle opties? Wil ik het duurste? Wil ik alles in de winkel kopen?
Ik kon voorheen zonder. En was dat OK? Eigenlijk wel. Eigenlijk wel prima. Ik kon toen al genieten van dingen, laten we dat vooral blijven doen.
En nee zeg! Zoveel spullen wil ik niet strijken, afstoffen, repareren. Ik wil ruimte in mijn huis en in mn leven. Dus we kopen zaken als het echt nodig is (altijd even wachten en even goed nadenken he), en ik het het geld waard vindt.
Misschien iets meer bio. Soms een luxe theetje of een olie. Op vakantie. Maar verder?

Voor ons nieuwe huis hebben we geen vloerkleed gekocht. Er lag er al 1 6 jaar op zolderl Die vonden we toen erg mooi. En in NieuwHuis ligt ie weer te zorgen voor een glimlach elke keer als ik er naar kijk.
En gordijntjes halen we langzamerhand bij de Ikea. Zelf op maat maken. Goedkoper dan t dure merk, en we vinden t nog mooier ook. Aan de andere ramen komen de blinds die bij een vriendin er net uitgaan. Wel even op maat maken, maar scheelt weer een paar aankopen. En verder allerlei klein grut van de kringloop, daar hebben ze de leukste dingen. Marktplaats wel geprobeerd, maar Murphy is erg actief...
Doen we nu bewust armoedig? Nee, dit zijn gewoontes. En als ik om me heen kijk, heb ik een goed geweldig leven en voel ik me rijk.

En nu verbaas ik me als ik merk dat mensen (vooral mensen die evenveel verdienen) nog zo uit het hier-en-nu kunnen leven en dromen over "als ik veel geld heb". Dromen bij de reclame. Allerlei zaken "moeten" (dure kleren, geweldige inrichting, auto's, tablets en audio, verre vakanties), en nog vaak ook. Van diezelfde reclame, al zeggen ze het niet zo, Of van de TV.
Reclame waar ik geen tijd voor heb. TV idem.
Ik wil naar vrienden, thuis lekker knutselen en klussen, lezen, genieten van thuis zijn, wat organiseren voor de club, een keertje naar de film, lekker koken. Misschien nog op een koor. Waar moet ik tijd vandaan halen voor reclame? Voor TV? Of voor bladen? Zeker bladen of programma's  waarin anderen uitleggen wat voor geweldigs zij hebben - waar je dan jaloers op wordt en het ook wilt. Want zodra ik bladen lees, of dat soort blogs, voel ik dat effect ook. Die bladen wordt ik dus niet eens gelukkig van. Of ik nu veel of weinig geld heb, dat wil ik dus echt niet lezen.

Voel ik me dan rijk omdat ik geen TV kijk? Of ben ik rijk geworden omdat ik geen TV kijk?

Enniewee: nu voelt t raar. Want iedereen doet t anders.
En iedereen spaart voor later. Maar ik geloof dat ik het paaltje "later" zie, dat is zo ver niet.

Dus nu? Zeker met het huidige rentepercentage is het heel verleidelijk om er wat mee te doen. En het leven blijft niet doorgaan, misschien is het wel verstandig om het uit te geven aan een nog geweldiger leven.
Maar wat dan?
Ik heb toch al een heerlijk leven? Ik ga eens nadenken of ik n bucketlist heb liggen, maar ik vrees....

Hullep!
Wat zouden jullie doen, of willen, als je "veel geld" hebt?

7 opmerkingen:

 1. Ben het helemaal met je eens. Jaren gevochten tegen kanker, dan ben je niet meer zo onder de indruk van een dure handtas of zo. Kan je dus niet helpen met 'consumptie-ideeën'. Betaal je huis af, regel een echt goed pensioen (niet voor domme consumptie maar misschien wel nodig voor goede zorg) en ga met een kop thee lekker zitten breien;). Liefs! Carolina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kant op ben ik ook bezig. Dank je voor je advies.
   Ik vind het wel lastig mn weg te vinden, want ik zie weinig tips van anderen die dezelfde weg gaan. (Hormann) Dus ik blog. Om zaken op n rijtje te krijgen, en om mn gedachten te testen bij anderen. Gelukkig denken er blijkbaar meer zo als ik.

   Verwijderen
 2. Ik zou die éne reis maken, haha.

  Echt.

  Echt waar.

  Wat jij moet doen? Toch maar die bucketlist? Moeilijk hoor.... laat je het weten als je besloten hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. .....er zijn zoveel mensen en goede doelen die het geld hard nodig hebben. Geef het weg dan zijn er nog meer mensen gelukkig en jij mist het niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 4 blogs geleden heb ik wat verteld over het consuminderhuis, en dat ik ook wel eens iets doneer.
   Maar over een hoop goede doelen ben ik best kritisch. Dus zo simpel ligt het voor mij niet. Want met goede doelen sponsoren, doe ik aan politiek en machthebben. En dat vind ik best ingewikkeld. Sponsor ik de klimaatlobby? Of de abortuslobby, of juist de anti-abortuslobby? Of ga ik een boer sponsoren door dure wijnen te kopen?
   http://eengoedleven.blogspot.nl/2015/11/geld-is-macht-wat-doe-je-er-mee.html

   Verwijderen
 4. Het enige dat ik wel graag zou willen eigenlijk zijn zonnepanelen. Verder vind ik ons leven goed zoals het is. Ik hoop dat we allemaal gezond blijven en zo.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Och ja...bij ons ligt dat anders, want we zijn een gezin met drie jonge kinderen. Als ik echt véél geld zou hebben, zou ik ergens een groot bos kopen met een huisje erbij. Ik heb altijd al een bos willen hebben...dan kunnen ze dat toch al niet meer platgooien :-) en dan kunnen de kindjes buiten spelen (nu wonen we in een stad met een klein koertje) ah, en ik zou zelf een project rond natuurbescherming beginnen. Dan weet ik tenminste waar het geld naartoe gaat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen