dinsdag 13 december 2016

Koukleum creme voor gevoelige types.

In de wintermaanden is het soms koud, soms zelfs vriesweer. En mijn tere huidje vindt het dan niet lekker om buiten te zijn. Maar de rest van mij wil wel buiten zijn. Dus ik doe het maar, maar ik heb wel een oplossing om vriendjes te blijven met mijn velletje.

Om allerlei redenen fiets ik ook in deze dagen nog steeds lekker naar mijn werk. Dat klinkt bikkeliger dan het is, want ik rijd in een velomobiel (ook wel bekend als "banaan"), waar ik lekker in cocoon. Sjaaltje er bij, warm theetje in de bidonhouder. Dat werk. Alleen m'n hoofd steekt er uit, en als ik de kap niet op het instapgat doe, voelen ook m'n schouders en decollete een beetje de buitentemperatuur. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van hoe hard is fiets: als ik hard fiets, ga ik op een gegeven moment zweten. Maar hard fietsen doe ik niet elke dag als ik 6 of 8 keer per week n uur fiets; ik ben een luiwammes. Dus soms heb ik het niet alleen aan het begin van de fietsrit het wat koud aan mn hoofd of handen, maar ook onderweg.

Als oplossing heb ik gespiekt bij de elfstedenrijders werkt: vaseline smeren. Een laagje vet op je huid, dat niet zo snel intrekt, voelt heerlijk als je buiten bent. Scheelt een graad of 5 qua gevoelstemperatuur (en vocht maakt geen verschil meer). Fietsen blijft dan leuk.
Nu ben ik dame genoeg om vaseline niet lekker te vinden, mijn voorkeur ligt bij sheabutter. Of mangoboter. Doe maar luxe! Ja, ik wel. Ik heb een eigen cremetje namelijk.
En daarmee heb ik nooit gebarsten lippen meer, en altijd een zacht en soepel velletje, en voel me altijd heerlijk in mn velletje. Geen kloofjes.

Ik heb nl. ontdekt dat ik olien en boters puur kan kopen. Voor prijzen die even duur zijn als de bodylotions dan bij E tos enzo. Maar dan heb je de luxe olieen 100% puur.
En zelf je olie inkoopt, betekent ook nog s dat je werkt zonder toevoegingen, voor mensen die dat fijn vinden. Ik ben niet allergisch, maar ik vind het gewoon wel n fijn idee.
Mijn adresje (de hekserij punt nl) heeft allerlei lekker olietjes en boters en vetten. Er zijn ook winkels in sommige steden die deze spullen hebben, maar dat is wel even goed zoeken. Sommige reform zaken hebben 1 of 2 olien, of sommige hobbyzaken (waar ze ook bierbrouw spullen verkopen?)
De website adviseert wel een anti-rans middel er in te doen. Dat zal wel een anti-oxidant zijn om de inwerking van zuurstof (en dus de veroudering door zuurstof) tegen te gaan. Doe ik niet, en ik kan de zaken meer dan n jaar bewaren zonder dat ik iets merk van ranzigheid, rotting oid. Ik ben niet zo anti-rans, ik wil puur. Maar dat is n persoonlijke keus.

In de zomer vind ik n beetje olie, met een drupje van mijn eigen geur er door, heerlijk. En het "hydrateert" voldoende, ik voel me er fantastisch door verzorgd, minstens zo goed als de rijke bodybutter. Ik ga voor jojoba-olie, maar je kan wel heel makkelijk kiezen hier. En van die pure olie, als je die smeert net na het douchen, heb je maar een heel klein beetje nodig. Dus met n potje doe ik zo maar n jaar. Da's elke dag gezicht smeren, en handen, en soms het hele lijf.

Voor de winter heb ik net weer m'n wintermengsel gemaakt, voor mijn eigen 2 stedentochtjes: ik had nog n beetje mango boter, dat bakje heb ik in een halve beker kokend water gehouden, en zo gesmolten. Daar heb ik mijn olie bijgegoten, en geroerd tot het weer gestold was.
Het was nu minder gestold, minder stijf. Of moet ik zeggen een zachter mengsel? Ik denk dat ik iets van 50-50 heb gedaan. En daar smeer ik nu mee. Voelt heerlijk. Ja duh! Zoveel echte mango boter heeft geen commercieel mengsel. En de rest is pure jojoba-olie.
Dat was 5 minuten werk. Omdat ik alles al had staan. Als je eerst moet bestellen, is het natuurlijk ietsje langer.

Stel nou dat je een echte creme wilt maken, moet je ook nog bijenwas  (of andere emulgator)  en wat bloesemwater erbij mengen. Dat kost je een half uurtje extra.
Bloesemwater is Rozenwater. Of oranjebloesemwater. Er zijn allerlei varianten, kies wat je lekker vind, allemaal goed. Diezelfde hexen website kan dat ook leveren, of de website die jij kiest voor deze materialen.
Ik heb zelf wel eens met eigen (gekookt) water gewerkt, maar dat was toch niet zuiver genoeg. Dan kreeg ik schimmel in de creme. Jakkiebah. Doettik niet meer dus. En ik werk nu in superschone bakjes en met hele schone lepeltjes en gardetjes.
Het recept kun je vinden als je googlet op koude creme in het engels, of creme van Galenus.

Voor de creme:
Smelt 15 gram bijenwas, au bain marie.
(Dat doe ik door n metalen kommetje in een pannetje kokend water te zetten en de deksel weer op de pan te doen)
Voeg er dan de vettige delen aan toe: olie, boter, alle soorten die je wilt gebruiken. In totaal 60 gram. Even goed roeren en doormengen.

Het water (je hebt 60 gram nodig) wil je ongeveer even warm hebben als de was+olie nu is. Dus ook au-bain-marie verwarmen.

Als beide porties lekker warm zijn, en de vettige zaken zijn gemengd en vloeibaar, dan giet je het waterkommetje leeg in het vetkommetje.
En dan ga je roeren. Liefst met een garde(tje). Goed roeren, want lekker mengen doet dit niet (al zou de bijenwas moeten helpen). Blijven roeren, he.
Zei ik blijven roeren?
Totdat het is afgekoeld en helemaal weer stijf is.
(het helpt om het kommetje op een koud aanrecht te zetten. Of in een laagje koud water. Dan gaat het sneller)

Voila! Nu heb je creme.
Van de olieen, boters en bloesems die bij jouw huid passen.
Als je wilt, kun je er nog een (1, max 5) druppels geurolie of parfum in doen.

Bewaren in een afgesloten potje. Als het lang bewaard blijft, bewaren in de koelkast.

Soms op een hete zomerdag wordt t deels vloeibaar. Maar dat stolt vanzelf als het afkoelt. Maakt ook niet veel uit voor de werking, in mijn ervaring.
Voor een winter heb ik genoeg aan 1 x het recept.

Op zich zijn de ingredienten fijne kadootjes: online te krijgen, en je geniet er echt heel erg van!
Of je bestelt meerdere ingredienten zelf, en je maakt kadootjes voor anderen. Die dan ook kunnen genieten (terwijl de kosten dan te overzien zijn)
Voor  mij is het DE manier om te blijven fietsen, mag je dat dan meerekenen in de prijs? Als het auto of treinkosten gaat schelen, wordt het gauw rendabel. Maar ja, is dat eerlijk rekenen?

1 opmerking:

  1. Wat slim om het zelf te maken. Klinkt mij heerlijk in de oren.
    Is er op het eind nog een stuk van je tekst weggevallen?

    BeantwoordenVerwijderen