woensdag 28 december 2016

Geen spaarekening, wel rendement halen?

Sparen levert niets op. Net meer dan nul als je de rente van de bank ziet, maar als de inflatie meetelt dan is het minder dan nul. En als je vermogensbelasting moet betalen, omdat je boven die grens zit, dan is het al helemaal negatief.
Dus doen wij al een tijdje aan crowdfunding. Onder andere.

Crowdfunding heb je in diverse smaken.
Het betekent altijd dat iedereen (de crowd he) kan intekenen op een project en daar geld in steekt. Soms krijg je daar niets voor terug - behalve het goede gevoel dat je het project hebt geholpen. Soms krijg je er een ervaring voor terug: meekijken in het gebouw of bij repetities. Dit zijn vaker kunstprojecten, de sites hiervan ken ik niet.
Soms krijg je het opstartende product terug (kickstarter.nl), in een eerste editie, of met handtekening, of tegen een gereduceerde prijs.
En soms is het gewoon een zakelijke deal, met papierwerk en boekhouderscontroles. Waarbij je rente of dividend ontvangt. Gewoon een lening dus, jij leent geld aan een bedrijf en die betaalt terug. Soms krijg je een privilege van een bedijf bijj (kaaspakket bij een kaasboer), meestal niet. Er zijn soorten leningen, met diverse regels van terugbetalen qua termijn of voorrang bij faillissment. (geldvoorelkaar.nl)

Met de huidige rentestand worden deze manieren om je geld ergens in te steken (met dus diverse soorten rendement, in euro's en gevoel) steeds p.opulairder.
Zelfs Nu.nl meldt het in het jaaroverzicht

En ik vind het een goed idee.
Je hebt zo meer mogelijkheid zelf te bepalen waar je geld naartoe gaat, en waarmee jij dus mede zorgt dat iets doorgaat of niet. Dat is een heel concrete macht.
Meestal ligt die bij banken (die geld wel of niet uitlenen), en discussieert de eerlijke bankwijzer dan weer met de banken over een duurzame manier van doen.
Bij crowfunding kun je direct zelf "stemmen". Je kunt bepalen of die biologische slager z'n winkel kan openen nou net een goed idee is (bio!) of niet (zielige diertjes)? Mag die financieel adviseur z'n praktijk uitbreiden, van jou dan, of niet?

Als je dit doet, krijg je ook ook meer begrip voor een bank. Je bent dan met dezelfde soort beslissingen bezig (gaat dit wel renderen?), en je begint te begrijpen hoe lastig die beslissingen soms zijn.
Want rendement is onzeker, zeker vooraf he.
Moet een balletdanser gesteund worden in zijn opleiding? Of een piloot? De eerste is economisch minder rendabel - waarschijnlijk. Zoveel verdienen balletdansers niet, en ze kunnen ook last van hun lijf krijgen. Maar kunst is beter voor de wereld dan vliegtuigen. Toch?
En het gaat hier wel om jouw centjes, die je waarschijnlijk weer terug wilt zien.Toch? En hoeveel rente is dan acceptabel voor het risico dat je met je centjes loopt. 8% rente is heel gebruikelijk bij dit soort projecten.
En hoeveel laat je het maatschappelijk renedement meetelen, bij je eigen centjes, en hoeveel tellen de pure euro's mee die je terug wilt zien.

Zonder risico is dit allemaal niet, maar je hebt hier wel veel meer zicht op de risico's. En waarschijnlijk ook meer gevoel bij projecten, omdat je zeker begint met projecten van eeen vakgebied dat je kent, of van projecten die bij jouw woonomgeving horen.

Wat vind jij van crowdfunding? Van het principe?
En welke site ken jij er nog meer van?

5 opmerkingen:

  1. Ik vind crowdfunden tof. Het maakt dat die grootbanken niet álles voor het zeggen hebben en dat er dus nog alternatieven zijn: voor mensen die geld nodig hebben en mensen die willen investeren.

    Via Geldvoorelkaar heb ik een jaar of twee geleden in drie bedrijven geïnvesteerd en maandelijks krijg ik van alledrie die projecten de terugbetaling plus rente.

    Volgend jaar misschien weer drie erbij....!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb 1 x mee gedaan aan crowdfunding, winddelen, 10 jaar lang of meer elk jaar 1000kwh stroom soms wat meer en soms iets minder. Heb ik 4 jaar geleden aan mee gedaan. En heb het nu nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deed mee met geldvoorelkaar maar allebei de projecten zijn gestopt met betalen. Dus voor mij niet meer...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen